Beleggen

Hoe kun je geld verdienen met beleggen?

Bijna iedere Nederlander belegt op de beurs. Of je dit nu doet met je persoonlijke vermogen of met een pensioen fonds, bijna iedereen heeft er baat bij dat de markt stijgt. Maar hoe werkt dit nu precies? In dit blog bericht willen we je graag uitleggen hoe je kunt investeren in aandelen en uiteindelijk er ook geld mee kunt verdienen.

Hoe kun je starten met investeren in aandelen?

Als je wilt gaan beleggen, zijn er veel verschillende manieren waarop je kunt beginnen. De meeste mensen kiezen ervoor om aandelen te kopen op de beurs via een beleggingsrekening. Er zijn verschillende opties die je hiervoor hebt. In Nederland kun je een beleggingsrekening openen bij de bank, maar ook bij andere partijen zoals DeGiro en BUX. Op deze platformen kun je vervolgens geld storten. Met dit geld kun je de aandelen kopen waarvan jij denkt dat ze gaan stijgen. 

Beleggen in meer dan alleen aandelen

Als je wilt starten met beleggen, zijn aandelen niet de enige mogelijkheid die je hebt. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om te beleggen in bijvoorbeeld goud of zilver. Hierbij koop je geen echt goud, maar verwacht je dat de prijs gaat stijgen of dalen. Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in ETF’s. Dit zijn groepen van veel verschillende aandelen. Het voordeel van een ETF is dat je een zeer gevarieerd portfolio krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld met een enkele ETF investeren in aandelen van 100 bedrijven. Door je portfolio zo goed te verdelen, krijg je minder snel last van een bedrijf dat failliet gaat. 

Wat zijn de risico’s van aandelen?

Als je gaat starten met beleggen, is het belangrijk dat je weet wat de risico’s zijn. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je aandelen minder geld waard worden. Dit komt doordat het bedrijf waar je in investeert het financieel slecht doet of zelfs failliet gaat. Als dit het geval is, kun je je hele inleg in het bedrijf kwijtraken. Om een zo klein mogelijk risico te lopen op het verliezen van geld, kun je ervoor kiezen om je portfolio zoveel mogelijk te verspreiden. Je koopt dan van meerdere bedrijven een klein beetje, zodat je niet veel geld verliest. 

Wat is een dividend uitkering?

Op het moment dat je gaat investeren in aandelen, zijn er ook aandelen die een dividend uitkeren. Een dividend is een bedrag van de winst van het bedrijf dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Als je aandelen van het bedrijf hebt, krijg je dus een percentage van de winst. Hoe meer aandelen je hebt van het bedrijf, hoe hoger je winstuitkering uiteindelijk zal uitvallen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button