Beleggen

Moeten Nederlandse investeerders beleggen in veilige havens om hun vermogen te beschermen?

Beleggers in Nederland worden kieskeuriger over waar ze hun geld in stoppen nu de wereldeconomie voor uitdagingen blijft staan. Vanwege de afnemende economische groei en de buitengewone volatiliteit op de financiële markten, wegen veel mensen de voordelen af van beleggen in veilige havens om hun vermogen veilig te stellen. 

Moeten Nederlandse investeerders beleggen in veilige havens om hun vermogen te beschermen?
(Afbeelding: DailyFx)

Is het verstandig om op deze manier te werk te gaan? We zullen het hebben over de voor- en nadelen van het kopen van veilige haven activa en we zullen enkele Nederlandse aandelen aanbevelen die goede langetermijnbeleggingen kunnen zijn.

Maar wat zijn ‘veilige haven’ activa? Dit zijn activa die over het algemeen weinig tot geen risico vormen en die waarschijnlijk hun waarde behouden tijdens economische onrust. De waarde van goud en Amerikaanse staatsobligaties worden vaak gebruikt als voorbeelden van beleggingen in veilige havens. Amerikaanse staatsobligaties, die worden gegarandeerd door het volledige vertrouwen en krediet van de Amerikaanse overheid, worden algemeen beschouwd als een van de veiligste beleggingen ter wereld, terwijl goud wordt gezien als een waardeopslagmiddel en een indekking tegen inflatie.

Moeten investeerders uit Nederland dan zoeken naar veilige beleggingen als middel om hun geld af te dekken? Verschillende variabelen dragen bij aan de complexiteit van het beantwoorden van dit onderwerp.

Beleggen in veilige havens kan een nuttig middel zijn om iemands financieel vermogen te beschermen in tijden van economische onzekerheid. In jaren als 2022, wanneer de aandelenmarkten volatiel zijn, kunnen beleggers proberen hun posities te diversifiëren door ‘veilige haven’-activa op te nemen. Dit kan dienen als vangnet in geval van verliezen, waardoor het algehele risico wordt verlaagd.

Bovendien hebben beleggingen in veilige havens, zoals goud en Amerikaanse staatsobligaties, doorgaans goed gepresteerd tijdens economische crises. Zo stegen de goudprijzen enorm tijdens de financiële crisis van 2008 toen mensen op zoek waren naar een toevluchtsoord voor hun spaargeld. In 2020, toen de wereldeconomie in chaos verkeerde vanwege de COVID-19-epidemie, zochten investeerders massaal naar de veiligheid van Amerikaanse federale obligaties.

Beleggen in veilige havens is echter niet zonder risico. In de eerste plaats genereren ze misschien niet zoveel winst als meer risicovolle beleggingen zoals aandelen. Met andere woorden, rijkdom kan worden beschermd door veilige havenactiva, maar dat betekent niet dat ze net zo snel zullen groeien als risicovollere beleggingen.

Zelfs activa die vaak als veilige havens worden beschouwd, kunnen kwetsbaar zijn voor bepaalde bedreigingen. De prijs van goud reageert bijvoorbeeld op vraag en aanbod, maar ook op politieke en economische gebeurtenissen en valutaschommelingen. Renterisico vormt een bedreiging voor de waarde van Amerikaanse staatsobligaties als de rente stijgt. Het is de moeite waard om over deze gevaren na te denken, ook al zijn ze kleiner dan die van risicovollere investeringen.

Dus, hoe kunnen Nederlandse beleggers hun vermogen beschermen? De oplossing ligt naar alle waarschijnlijkheid in een mengelmoes van verschillende benaderingen. Hoewel het een goed idee is om iemands portefeuille te diversifiëren door veilige havenactiva op te nemen, zoals goud of contanten, is het ook cruciaal om rekening te houden met aandelen, onroerend goed en andere alternatieve activa.

Er zijn een paar Nederlandse bedrijven die goede opties kunnen zijn voor aandelenbeleggers. ASML, een toonaangevende fabrikant van lithografische apparatuur die wordt gebruikt bij de productie van computerchips. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie, 5G en het internet der dingen zal de vraag naar computerchips de komende jaren naar verwachting aanzienlijk groeien, waardoor ASML een potentieel aantrekkelijke investering wordt.

Moeten Nederlandse investeerders beleggen in veilige havens om hun vermogen te beschermen?
(Afbeelding: Google)

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “ASML Holding (ASML) – opgericht in 1984 in Nederland – is marktleider op het gebied van fotolithografische systemen die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Fotolithografie is een proces waarbij een lichtbron wordt gebruikt om een foto masker patroon op een halfgeleider wafer te belichten. Recente technologische vooruitgang in dit segment stelt chipfabrikanten in staat om het aantal transistors op hetzelfde silicium gebied gestaag te vergroten, waarbij lithografie historisch gezien een aanzienlijk deel van de productiekosten van geavanceerde chips vertegenwoordigt. Chipfabrikanten hebben de volgende generatie EUV-lithografie tools van ASML nodig om verder te gaan dan het 5nm-proces. ASML-producten worden gebruikt door alle grote fabrikanten van halfgeleiders, waaronder Intel, Samsung en TSMC. De EUV-technologie van het bedrijf heeft het onmisbaar gemaakt voor de hele halfgeleider referentiegroep. ASML zal profiteren van een meewind van de vraag naarmate de productie van chips in de VS toeneemt en de vraag van de consument stijgt in 2023. Gemiddelde richtprijs op 730 (ongeveer 19% opwaarts).”

Een ander bedrijf dat interessant is om in te investeren is Heineken. In de bierindustrie is Heineken een begrip, en terecht. Heineken, Amstel, Dos Equis en Tiger Beer zijn slechts enkele van de internationale bierfavorieten in het portfolio van het bedrijf. Het succes en de wereldwijde expansie van Heineken kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan de kracht van het iconische merk.

Daarnaast heeft het merk een sterke financiële positie. Ondanks de economische daling in 2021 heeft het bedrijf een stabiele omzet- en winstgroei weten vast te houden. De geweldige financiële prestaties van Heineken zijn het resultaat van de zorgvuldige controle van de uitgaven en slimme investeringen van het bedrijf. Het bedrijf heeft een staat van dienst op het gebied van slimme overnames, investeringen in technologie en productontwikkeling en kanaal groei.

Moeten Nederlandse investeerders beleggen in veilige havens om hun vermogen te beschermen?
(Afbeelding: Google)

Gerelateerde artikelen

Back to top button