BeleggenOverig

Wat is duurzaam beleggen?

Je hoort steeds vaker de term duurzaam beleggen. Maar draait het in de wereld van beleggen niet alleen maar om het maken van zoveel mogelijk winst dan? We leggen je hier uit wat duurzaam beleggen precies is.

Geen eensluidende definitie van de term duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt ook wel verantwoord beleggen, groen beleggen of ethisch beleggen genoemd.  Er is niet een eensluidende definitie voor duurzaam beleggen. Wel zij er internationale standaarden opgesteld zoals bijvoorbeeld de 10 principes van UN Global Compact. In beginsel beleg je op duurzame wijze net zo als dat je traditioneel belegt. Bij duurzaam beleggen wordt een bedrijf echter op meer dan alleen de financiële kenmerken beoordeeld. Ook wordt dan gekeken naar de duurzaamheidscriteria.

Bedrijven die niet aan de criteria voldoen worden uitgesloten

Als het om duurzaam beleggen gaat, worden vaak de ESG criteria aangehouden. Dan gaat het om Environment (milieu), Social (sociale aspecten) en Governance. Er zijn twee methodes om deze ESG scores toe te passen; uitsluitingen en de best-in-class methode. Uitsluitingen wordt ook wel negatieve screening genoemd.  Dat betekent dat bedrijven die niet voldoen aan bepaalde criteria volledig worden uitgesloten. Er wordt dan niet in aandelen, obligaties en andere effecten van deze bedrijven belegd.

Mensen rechten en bedrijven die wapens produceren

Het gaat bij uitsluitingen vaak om bedrijven die de mensenrechten met voeten treden of die wapens produceren. Dergelijke ondernemingen worden tegenwoordig onherroepelijk uit de duurzame beleggingsportefeuille geschrapt.

De methode die positieve screening heet, de best-in-class methode

Werken met uitsluitingen geldt als de meest traditionele manier van duurzaam beleggen. Het is ook een gemakkelijke manier van werken. Daarnaast heb je wat duurzaam beleggen nog de best-in-class methode. Deze methode wordt ook wel positieve screening genoemd. Bij de best-in-class methode wordt binnen een bepaalde sector alleen belegd in de beste portefeuille bedrijven. Dit zijn de bedrijven die het best presteren als het gaat om duurzaamheid, afgezet tegen de concurrenten.

Hoe strikt worden de uitsluitingen nageleefd als het penibel wordt?

Het begrip duurzaam beleggen blijft echter subjectief. Hoe duurzaam beleggen is hangt af van hoe strikt je de uitsluitingen hanteert en hoe ver je wilt gaan. Op een bepaald moment komt er een punt waarbij duurzaam beleggen ten koste gaat van bijvoorbeeld de spreiding, het verwachte rendement, risico’s en de kosten van beleggen. Vaak wordt op dat kritieke punt pas duidelijk hoe veel waarde een belegger dan nog hecht aan duurzaam beleggen of dat dan andere aspecten ineens toch belangrijker zijn.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button