Beleggen

Zakelijk beleggen of beleggen in privé

Een ondernemer of zzp’er die de beschikking heeft over wat extra vermogen kan dat aan het werk zetten voor later. Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om zakelijk te beleggen. Of u uw geld privé of zakelijk belegt is vooral een fiscale afweging, al speelt de bedrijfsvorm ook een rol. Voor een eenmanszaak zijn de mogelijkheden beperkter dan voor een bv.


Bij privé beleggen valt uw vermogen in box 3. Er is veel te doen over de vermogensbelasting (box 3 belasting). De fiscus is door de hoogste rechter op de vingers getikt dat de heffing op basis van fictieve rendementen niet door de beugel kan. Vanaf 2026 moet dat anders. In de overgangsjaren tot 2026 rekent de fiscus met de werkelijke verdeling van het vermogen, maar nog altijd met (hoge) fictieve rendementen. Uit gegevens van Finner blijkt dat vooral grotere vermogens meer belast worden voor rendementen die vaak niet behaald zijn. De fiscus gaat bijvoorbeeld voorlopig uit van een rendement op beleggen van 5,53% in 2022 en 6,17% voor de vermogensbelasting van dit jaar. De rendementen op spaargeld sluiten wel beter aan bij de werkelijkheid.

Voor ondernemers kan zakelijk beleggen in box 2 interessant zijn. Over vermogen binnen die box betaalt u alleen vennootschapsbelasting. Pas bij uitkering wordt de box 2 belasting geheven. Zo kan een ondernemer een groot deel van de belastingdruk vooruitschuiven naar de toekomst. Dat biedt meer ruimte om te beleggen en met dat extra geld kunt u nog meer profiteren van het rente-op-rente effect bij beleggen. Wel geldt dat u meer belasting betaalt als u een hoger rendement behaalt. Maar daar staat tegenover dat u verliezen af kunt trekken van de winst en niets betaalt als het rendement een keer rond nul ligt.
Vooral bij grotere vermogens kan het aantrekkelijker zijn om zakelijk te beleggen. Een tussenvorm bestaat ook, waarbij u vermogen splitst tussen zakelijk en privé. De optimale situatie voor u kan een fiscalist voor u berekenen. Doe meer met uw zakelijk vermogen en laat het beleggen via vermogensbeheer.. Op Finner kunt u eenvoudig partijen en mogelijkheden vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button