Beleggen

Terug naar goud: moeten beleggers bij edele metalen blijven of op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden?

Je veilig voelen is een van de meest fundamentele behoeften van de mensheid. Hetzelfde geldt voor beleggingen en investeringen; men moet erop kunnen vertrouwen dat hun geld veilig is. Dat is de reden waarom mensen op zoek gaan naar veilige activa, die zijn ontworpen om je vermogen veilig te houden in onzekere tijden. Maar moeten beleggers bij goud en edelmetalen blijven of op zoek gaan naar nieuwe investeringsmogelijkheden? 

Goud als veilige haven

Goud wordt lange tijd beschouwd als een “veilige haven“, wat betekent dat men denkt dat het zijn waarde behoudt in tijden van economische onzekerheid en financiële onrust. Deze reputatie is geworteld in de geschiedenis, aangezien goud al eeuwenlang wordt gebruikt als waarde opslagmiddel en al even lang door investeerders wordt beschouwd als een veilige haven.

Maar is goud echt zo’n veilige haven als zijn reputatie doet vermoeden? Het antwoord is niet zo duidelijk als je zou denken.

Een van de belangrijkste redenen waarom goud wordt beschouwd als een veilige haven, is omdat het een harde activa is die niet zoveel schommelt als aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten. Wanneer de aandelenmarkt crasht of hoge niveaus van volatiliteit ervaart, trekken beleggers vaak naar goud als een manier om hun vermogen te beschermen.

Wanneer de aandelenmarkt daalt, heeft goud de neiging om in waarde te stijgen. Als gevolg hiervan zou je tijdens een recessie misschien willen overwegen om goud als investering te kopen.

Zes van de acht grootste beurscrashes in de afgelopen vier decennia vielen samen met stijgingen van de goudprijs, volgens statistieken van GoldSilver. Van 9 oktober 2007 tot en met 9 maart 2009 daalde de S&P 500 met 56,8 procent naarmate de recessie dieper werd. De goudprijs steeg in dezelfde periode echter met 25,5%.

Terug naar goud: moeten beleggers bij edele metalen blijven of op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden?

Profiteren van goud vereist noch een recessie, noch een marktcrash. GoldSilver beweert dat er optimale tijden van het jaar zijn om goud te kopen op basis van historische trends.

De reputatie van goud als veilige haven is echter niet zonder nadelen. Een van de belangrijkste nadelen van goud is dat het niet hetzelfde soort langetermijnrendement biedt als andere beleggingen zoals obligaties of beschermende sectoren. Hoewel goud zijn waarde kan behouden in tijden van economische onzekerheid, is het niet altijd een goede investering voor diegenen die hun vermogen op de lange termijn willen laten groeien.

Terug naar goud: moeten beleggers bij edele metalen blijven of op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden?

Het is ook vermeldenswaard dat goud in verschillende vormen kan worden gekocht, waaronder fysiek goud, goud ETF’s, goud beleggingsfondsen en aandelen kopen in goud is ook mogelijk. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om de verschillen te begrijpen voordat u gaat beleggen.

Fysiek goud kan bijvoorbeeld worden bewaard in een kluis of in een privékluis, maar het kan ook worden gestolen of verloren. Goud-ETF’s en beleggingsfondsen daarentegen worden gemakkelijker geliquideerd, maar zijn onderhevig aan beheervergoedingen en andere kosten. Aan de andere kant bieden goudmijnaandelen het potentieel voor aanzienlijke rendementen, maar ze brengen ook een hoger risico met zich mee.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Jarenlang werd goud beschouwd als een middel om te sparen. Omdat het een fysieke handelswaar is, kan het niet als geld worden gedrukt en wordt de waarde ervan niet beïnvloed door rentebesluiten van de overheid. Omdat goud historisch gezien zijn waarde in de loop van de tijd heeft behouden, dient het als een vorm van verzekering tegen ongunstige economische gebeurtenissen. Wanneer zich een ongunstige gebeurtenis voordoet, hebben investeerders de neiging om hun geld in goud te beleggen, waardoor de prijs stijgt als gevolg van de toegenomen vraag. 

Een potentieel nadeel van beleggen in goud is dat het niet erg liquide is. In tegenstelling tot aandelen of obligaties kan het moeilijk zijn om goud snel of tegen een eerlijke prijs te verkopen. Dit kan het voor beleggers moeilijk maken om hun geld uit goud te halen wanneer ze het nodig hebben.

Eén ding is duidelijk, goud is al eeuwenlang een waarde opslagmiddel en wordt door beleggers net zo lang als een veilige haven beschouwd. Het heeft zijn waarde behouden in tijden van economische onzekerheid en financiële onrust, maar het is belangrijk om ook de nadelen ervan te begrijpen. Het is geen goede investering voor diegenen die hun vermogen op lange termijn willen laten groeien, en het is niet zo liquide als aandelen of obligaties.

Kortom, goud kan een waardevolle aanvulling zijn op een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Het kan fungeren als een afdekking tegen valutaschommelingen en inflatie, maar het is niet zonder nadelen. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen te overwegen voordat u investeringsbeslissingen neemt, en om de verschillende vormen van goud te begrijpen die beschikbaar zijn om in te beleggen. Zoals altijd is het belangrijk om een financieel adviseur te raadplegen voordat u investeringsbeslissingen neemt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button