Ondernemen

Is zelforganiserend werken de toekomst binnen de financiële sector?

In een interview met Alice Onderstal spraken we over hoe zelforganiserend werken populairder wordt binnen de financiële sector. Zo spraken we over wat het is en waarom juist bedrijven binnen de financiële sector geïnteresseerd zijn in zelforganiserend werken.

Wat is zelforganiserend werken?

“In essentie is zelforganiserend werken, de teams meer verantwoordelijkheid geven, en het management meer vanuit een coachend leidinggevende rol laten werken. Het management zal kaders stellen, waarbinnen de teams het mandaat krijgen om zelf klantwaarde toe te voegen.”

Hoe wordt zelforganiserend werken vormgegeven in de financiële sector?

“Ja er zijn al diverse grote financiële dienstverleners die zelforganiserend werken. Zo hebben wij nu een klant die is begonnen door expert trainingen te nemen, van bijvoorbeeld coachend leidinggeven. Waarin managers leren hoe ze meer kunnen ondersteunen in plaats van aansturen. Vervolgens heeft elke manager meer teams gekregen, hierdoor hebben de managers dus geen tijd meer om elk team te aan te sturen en daarom krijgen de teams automatisch meer verantwoordelijkheid.”

Waarom is zelforganiserend werken juist interessant voor de financiële sector? 

“Zelforganiserend werken kan juist interessant zijn voor financiële bedrijven omdat het gaat en staat met de capaciteiten van het team. Het team krijgt namelijk meer taken en verantwoordelijkheden, en omdat er binnen de financiële sector juist veel hoogopgeleiden mensen werken, wordt het personeel beter benut. Daarnaast zijn hoogopgeleiden mensen over het algemeen meer bereid veel verantwoordelijkheid te nemen, en dit is cruciaal voor zelforganiserend werkende organisaties. Tot slot is zelforganiserend werken ook een goede manier om loyale medewerkers aan te trekken, doordat je de medewerkers meer verantwoordelijkheid geeft, worden ze meer begaan met het bedrijf waardoor ze loyaler worden. Juist in sectoren waarin mensen om de haverklap een beter salaris aangeboden krijgen, kan zelforganiserend werken dus helpen om talent te behouden.”

Is zelforganiserend werken de toekomst binnen financiële sector?

“Ik denk het wel, juist doordat het een goede methode is om talent binnen de organisaties te behouden. Binnen andere branches zoals de zorg wordt er al jaren zelforganiserend gewerkt, en je ziet gewoon dat het grote voordelen heeft, zo verhoogt het de prestaties van bedrijven en maakt het medewerkers loyaler. Je ziet dat er nu al een aantal grote financiële spelers meer zelforganiserend gaan werken. Op den duur zal de concurrentie dan mee moeten, anders kunnen deze bedrijven de veranderende wereld niet meer aan of ze worden eruit geconcurreerd, dan komt de continuïteit in gevaar.”  

Gerelateerde artikelen

Back to top button