Hoe zit het met een zakelijke hypotheek voor je bedrijfspand?
Wanneer je een bedrijfspand in je bezit hebt, en je wilt het gaan verbouwen. Of je hebt nog geen bedrijfspand maar je hebt er al wel een gezien die je graag zou willen kopen, dan is de kans aanwezig dat je een zakelijke hypotheek nodig gaat hebben. Een zakelijke hypotheek kun je vergelijken met een reguliere hypotheek die je afsluit voor het kopen van een huis als particulier, de zakelijke hypotheek komt echter met een aantal speciale criteria en voorwaarden. Er zijn namelijk ook verschillende soorten zakelijke hypotheken.
De bedrijfshypotheek
Precies zoals bij de aanvraag van een reguliere hypotheek komt er redelijk wat kijken bij de aanvraag van een bedrijfshypotheek. De overgang van een klein bedrijfje wat je thuis hebt opgestart en nu toe is aan de een bedrijfspand brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Er is echter geen reden tot paniek. Meestal kun je een zakelijke hypotheek heel makkelijk online aanvragen.
De kredietverstrekker zal echter vaak wel naar een concreet plan vragen. Wanneer je al een pand op het oog hebt dan is de kans groot dat je dat al hebt. De zakelijke hypotheek is eigenlijk een banklening. Je moet altijd goed op de hoogte zijn van wat je in een geval als dit gaat doen. Zorg er daarom voor dat alle plannen concreet zijn. Bekijk niet enkel over wat het is dat je wilt bereiken met de lening, maar kijk ook altijd naar de risico’s. De kredietverstrekker heeft uiteraard recht op terugbetaling, en wanneer het financieel even minder gaat dan zul je ook in staat moeten zijn tot aflossen. Een zakelijke hypotheek sluit je af samen met financieringsgilde. Hier heb je te maken met onafhankelijke adviseurs die jou bijstaan in het proces van de aanvraag van een zakelijke hypotheek. Simpel, veilig en met de grootste slagingskans!
Twee opties
Wanneer je gaat kiezen voor een zakelijke hypotheek dan is er sprake van een keuze uit twee opties, net zoals bij reguliere hypotheken voor woningen. Dit zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Het is belangrijk om het verschil tussen de twee te kennen. Bij de annuïteitenhypotheek is het maandelijkse bedrag altijd gelijk. De gehele looptijd weet je waar je aan toe bent. Het verloop van de verhoudingen tussen aflossing en rente verandert gedurende de periode, maar het maandbedrag verandert nooit.
Met een lineaire hypotheek hebben we te maken met een bedrag dat maandelijks lineair afneemt. Dat is omdat je eerst relatief veel rente betaald, en naarmate je meer aflost daalt de rente lineair en dus wordt het maandbedrag telkens lager.
Beide vormen hebben voor de meesten zo hun voor- en nadelen. Deze hangen echter af van de persoonlijke situatie. Je zult dus goed moeten overwegen wat je precies gaat doen afhankelijk van wat voor jouw bedrijf het beste is.
Criteria
Wanneer je van plan bent aan aanvraag in te dienen voor een zakelijke hypotheek dan wilt de kredietverstrekker vaak dat je up-to-date bent van hoe het er aan toe gaat. De kans is aanwezig dat er specifieke criteria worden gesteld waaraan voldaan moet worden. Er kan bijvoorbeeld verwacht worden dat er een kennistoets wordt gedaan. Daarnaast zal gedeeltelijk eigen vermogen moeten worden ingebracht en de cashflow van het bedrijf zal ook op orde moeten zijn.
Deze criteria zijn bij sommige kredietverstrekkers altijd vast en hetzelfde voor iedereen, en soms worden ze per afzonderlijke situatie individueel vastgesteld. Het hangt er dus vanaf waar je naartoe gaat voor de hypotheek. Echter, zolang je weet waar je mee bezig bent, de cashflow goed is en je eigen vermogen paraat hebt om in te brengen, dan komt het waarschijnlijk helemaal goed!