Ondernemen

Alles wat je moet weten over een incassobureau

Als ondernemer heb je vast en zeker weleens gehoord van een incassobureau. Mogelijk heb je er zelf al eens mee te maken gehad. Wanneer dit niet het geval is, weet je misschien niet precies wat jij je bij zo’n bureau voor moet stellen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een incassobureau.

Wat is een incassobureau?

Kort gezegd is een incassobureau een bedrijf dat schulden int. Zo’n bureau werkt vaak in opdracht van een bedrijf. Doel is om het geld dat iemand jou verschuldigd is alsnog te ontvangen. In principe neemt een incassobureau jou alle werk omtrent het innen van een schuld uit handen. Je hebt zelf bijvoorbeeld geen contact met de debiteur. Alle contact verloopt namelijk via het incassobureau.  

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Nu je weet wat een incassobureau is, ben je waarschijnlijk ook benieuwd wanneer je zo’n bureau inschakelt. De regels voor wat betreft een incassobureau inschakelen zijn afhankelijk van de klant waarmee je te maken hebt. Zo gelden er voor particuliere klanten andere regels dan voor zakelijke klanten. Wanneer het om een particuliere klant gaat, mag je niet maar zo een incassobureau inschakelen. Je moet namelijk eerst een aanmaning sturen waarin je de consument verzoekt om binnen 14 dagen alsnog te betalen. Vergezel deze van een zogeheten veertiendagenbrief. Heeft ook dit geen effect? Dan mag je alsnog een incassobureau inschakelen.

De regels voor het inschakelen van een incassobureau zijn een stuk soepeler als je te maken hebt met een zakelijke klant. In principe mag je al een incassobureau inschakelen als een ondernemer een dag na het verlopen van de betalingstermijn niet betaald heeft. In de praktijk gebeurt dit weinig. Veel ondernemers sturen eerst een aanmaning, ook al is dit niet verplicht. Wanneer je er direct een incassobureau op af stuurt, ben je de klant mogelijk kwijt. Onderneemt jouw klant ook geen actie na het sturen van de aanmaning? Dan kun je wel overwegen een incassobureau in te schakelen.

Wat kost een incassobureau?

Omdat er kosten verbonden zijn aan een incassobureau inschakelen, sta je mogelijk niet te springen om zo’n bedrijf in te schakelen. Toch draai je zelf vaak niet op voor de kosten. Althans, niet als je kiest voor incasso no cure no pay. Als een incassobureau er niet in slaagt geld te incasseren, betaal je niets voor de diensten die het bedrijf jou heeft geleverd.

Wordt de volledige vordering geïnd? Dan gaat een deel van de kosten naar het incassobureau. Het is overigens niet zo dat dit ten koste gaat van het geld dat jij ontvangt. De kosten voor een incassobureau zijn dan namelijk voor rekening van de debiteur. Zelf maak je dus vrijwel nooit kosten als je een incassobureau inschakelt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button