Ondernemen

Eigen baas? Het is tijd om je zakelijke rekening te openen

Als eigen baas krijg je te maken met privégeld en zakelijk geld. Wanneer je hier dezelfde rekening voor gebruikt, kan het behoorlijk onoverzichtelijk worden. Daarom doe je er goed aan een zakelijke rekening te openen. Helaas ziet niet iedere ondernemer het nut van een bedrijfsrekening in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom het handig is een zakelijke rekening te openen als je eigen baas bent.

Ben ik verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Onder startende ondernemers bestaat nogal wat onduidelijkheid over het openen van een zakelijke rekening. De één zegt dat dit verplicht is, terwijl de ander juist het tegendeel beweert. Daarom wordt het de hoogste tijd om hier duidelijkheid over te verschaffen. In Nederland ben je niet verplicht een zakelijke rekening te openen als je voor de rechtsvorm eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma (vof) hebt gekozen. Voor een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) is een zakelijke rekening wel verplicht. Hier is het bedrijf immers de rechtspersoon, waar je dit bij de andere rechtsvormen zelf bent.

Privérekening mag niet gebruikt worden voor zakelijke doeleinden

Is jouw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch ontkom je er meestal niet aan. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat namelijk dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Hoe zij dit controleren? Door middel van een steekproef. Als je toch zakelijke betalingen op jouw privérekening ontvangt, kun je tegen de lamp lopen. Reden genoeg om direct een ZZP zakelijke rekening te openen als je een eenmanszaak begint.

Voordelen van een zakelijke rekening

Het open van een zakelijke rekening brengt kosten met zich mee. Daarom zit je hier als startende ondernemer mogelijk niet op te wachten. Je moet weten dat een zakelijke bankrekening openen ook de nodige voordelen met zich meebrengt. Wij zetten er hier twee op een rijtje:

1. Je scheidt zakelijk geld en privégeld

Wie een zakelijke rekening opent ontvangt niet langer zakelijk geld op een privérekening. Hierdoor scheid je zakelijk geld en privégeld van elkaar. Grote voordeel hiervan is dat jouw administratie een stuk overzichtelijker wordt.

2. Professionele uitstraling

Een zakelijke rekening draagt bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Zo’n rekening staat immers niet op naam van een persoon, maar op naam van een bedrijf. Hierdoor zien klanten jouw bedrijfsnaam op hun afschrift staan als zij geld naar jou overboeken.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Ben je overtuigd? Wacht dan niet langer met een zakelijke rekening openen. Probleem is dat niet iedere ondernemer weet hoe hij dit doet. Gelukkig is het makkelijker dan je denkt. Bezoek simpelweg de website van een bank en dien een aanvraag in. Een bank buigt zich binnen de kortste keren over jouw aanvraag. Hierdoor duurt het over het algemeen niet lang voordat je een zakelijke rekening kunt gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button