Ondernemen

Online boekhouden met het juiste boekhoudprogramma

Een goede boekhouding is een belangrijk onderdeel van een onderneming. Het is essentieel dat alle uitgaven en inkomsten goed worden bijgehouden zodat je eenvoudig kan controleren of je bedrijf nog gezond is of niet. Vandaag de dag bestaan er tal van boekhoudprogramma’s die je hierbij kunnen helpen.

Waarom een boekhoudprogramma kopen?

Je moet natuurlijk voor jezelf uitmaken of een boekhoudprogramma interessant genoeg is om er een aan te kopen. Je kan je boekhouding bijvoorbeeld ook handmatig bijhouden in Excel. Toch zorgt online boekhouden ervoor dat je minder tijd moet steken in de administratie. 

Met een boekhoudprogramma kan je verschillende aspecten van je boekhouding automatiseren. Moet je bijvoorbeeld vaak facturen en betalingsherinneringen sturen? Dat kan allemaal elektronisch waardoor je tijd en geld bespaart. Je moet namelijk geen postzegels en enveloppen meer aankopen. Wanneer je een drukke agenda hebt, wil je niet te veel tijd verliezen met al je financiën handmatig in te geven in een document. Het risico op fouten is namelijk ook veel groter wanneer je het allemaal handmatig doet.

Een ander voordeel van online boekhouden is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Wanneer je het handmatig ingeeft in een programma zoals Excel is je toegang beperkt tot de computer waar het document op staat. Indien je een boekhoudprogramma hebt, heb je toegang vanaf alle computers en locaties.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Welk boekhoudprogramma het beste is, hangt grotendeels af van je onderneming. Ben je een multinational, dan zal je meer opties nodig hebben dan een zelfstandige. Een ZZP’er heeft bijvoorbeeld geen programma nodig waarin salarisadministratie is verwerkt aangezien hij geen personeel heeft. 

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Een groot voordeel is dat je de meeste boekhoudprogramma’s een beperkte tijd gratis mag uitproberen. Zo kan je testen of een bepaald programma goed bij jou en je onderneming past voor je ervoor zou betalen. Het kan daarom handig zijn om vooraf een lijstje te maken met alle zaken waaraan een boekhoudprogramma moet voldoen. Zo kan je optimaal gebruik maken van je proefperiode. Er bestaan ook gratis programma’s, maar deze missen vaak essentiële functies om je boekhouding goed te kunnen doen. Het doel van gratis programma’s is vaak de mensen te verleiden de betaalde variant aan te kopen. Steek je tijd dus niet in gratis boekhoudprogramma’s. 

Hoe uitgebreider het boekhoudprogramma, hoe hoger de aankoopprijs zal zijn. Bepaalde programma’s hebben verschillende pakketten in hun gamma zodat het zowel kan gebruikt worden voor kleine als voor grote ondernemingen. De aankoop van een programma is een investering, maar het is wel een investering die heel snel rendeert. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button