Ondernemen

Zakelijke energie zzp: zo hou je de zakelijke energiekosten laag!

Als zzp’er komt er veel op je af. Zelfs wanneer je enkel vanaf je privéadres werkzaam bent, moeten er een aantal dingen worden geregeld. Zo zijn er tegenwoordig veel zzp’ers die een zakelijk energiecontract afsluiten. Zakelijke energie zzp is echter enkel aantrekkelijk wanneer dit ook daadwerkelijk fiscale voordelen heeft. Of dit ook voor jou het geval is, hangt van verschillende factoren af. Hoe dan ook, energie blijft een flinke kostenpost. Ook voor zzp’ers die enkel over een klein thuiskantoor beschikken. Daarom kan het geen kwaad om nog eens naar jouw energieverbruik te kijken en te beoordelen of je veranderingen kunt aanbrengen. Ben jij benieuwd hoe je dit aanpakt? Met behulp van de volgende tips hou jij de zakelijke energiekosten als zzp’er zo laag mogelijk. 

Sluit een kortdurend zakelijk energiecontract af 

Er zijn verschillende energiecontracten mogelijk. Ook wanneer je als zzp’er op zoek bent naar een zakelijk contract. Het grootste verschil ligt hem toch in de duur van het contract. Je hebt kortlopende- en langlopende contracten. Wanneer je een vluchtige blik over de prijzen laat gaan, kom je misschien al snel tot de conclusie dat een langlopend contract stukken voordeliger is. 

Het klopt inderdaad dat de prijzen lager zijn, maar dat maakt een langlopend zakelijk contract niet altijd even voordelig op de lange termijn. In tegendeel zelfs. Op de markt verschijnen namelijk jaarlijks weer talloze nieuwe aanbieders van zakelijke energie. In combinatie met allemaal nieuwe energieprijzen. Daarnaast proberen energieleveranciers continu tegen elkaar op te boksen. Hierdoor kan het enorm lonen om meerdere keren over te stappen. Maar dan moet dit wel mogelijk zijn. Daarom is het goed om voor een kortlopend zakelijk energiecontract te kiezen. Zo kun je uiterlijk na een jaar alweer overstappen en profteren van nieuwe fiscale voordelen. Op de lange termijn ben je dan dus ook goedkoper uit dan wanneer je jarenlang aan een vast zakelijk energiecontract blijft zitten. 

Werk tijdens de daluren 

Veel energiebedrijven werken tegenwoordig met dal- en piekuren. Als zzp’er kan je over het algemeen grotendeels je eigen uren indelen. Toch werken de meeste zzp’ers in ons land vooral doordeweeks en overdag. Dit zijn juist de zogenaamde piekuren waarop je dus meer betaald voor de energie die je gebruikt. Als het mogelijk is om ook op andere uren te werken (de zogenaamde daluren), dan kan dit je op jaarbasis enorm veel geld opleveren. Werk bijvoorbeeld vaker in de avond of juist in de weekenden om zo van het daltarief gebruik te maken.  

Gebruik een laptop  

Wist je dat een desktop pc maar liefst 20 procent meer stroom verbruikt dan wanneer je een laptop gebruikt? Daarom kan het ontzettend lonen om je desktop in te ruilen voor een laptop. Laat de laptop ook niet constant aan het stroom hangen, maar verwijder deze wanneer hij voldoende opgeladen is en haal dan ook de stekker volledig uit het stopcontact. Zo verbruik je enkel energie wanneer het écht nodig is. En niet zoals bij een desktop constant.

Gerelateerde artikelen

Back to top button