Waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke lening?
Je bent ondernemer met een droom en doel. Je wilt vooruit, groeien en van jouw bedrijf een daverend succes maken. Maar dat kost tijd en geld. Veel geld. Geld dat je op dit moment misschien niet direct tot je beschikking hebt, maar wel heel erg goed kan gebruiken om jouw bedrijf nog sneller te laten groeien. In dat geval kan een zakelijke lening afsluiten uitkomst bieden. Heb je een zakelijke lening nodig? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo loont het de moeite om de mogelijkheden te overwegen en zakelijke leningen met elkaar te vergelijken. In dit artikel vertellen we er meer over!
Waar moet je op letten?
Je moet weten bij welke partijen je terecht kunt om je plan te financieren. Dit kan door middel van crowdfunding, angel investors, bij familie en vrienden aankloppen of door een bedrijfskrediet aan te vragen. Je kunt een zakelijke lening afsluiten bij je ‘huisbank’, maar je doet er verstandig aan om verder te kijken dan je spreekwoordelijke neus lang is. Er zijn genoeg andere partijen waar je zaken mee kunt doen; van grootbanken tot kleine (onbekende) kredietverstrekkers die zich focussen op de zakelijke markt. Door deze partijen met elkaar te vergelijken, vind je direct het zakelijke krediet met de laagste rente, en kun je veel geld besparen!
Hoe gaat een kredietbeoordeling in z’n werk?
Bij een kredietbeoordeling kijkt de geldverstrekker naar de financiële gezondheid van je bedrijf. Dit doen ze vaak op basis van een vijftal factoren, namelijk: winstgevendheid, solvabiliteit, liquiditeit, terugbetaalcapaciteit en complexiteit. Met complexiteit bedoelen ze posten op je balans die de geldverstrekker nu niet automatisch kan beoordelen. Om een goede diagnose te stellen, heeft de geldverstrekker een aantal zaken van je nodig. Op basis van je bedrijfsnaam en postcode kijken ze bij de Kamer van Koophandel naar de sector en bedrijfsgeschiedenis. Je af- en bijschrijvingen van je zakelijke rekening geven een goed beeld van de inkomsten, uitgaven en saldi van je onderneming. De jaarrekeningen geven inzicht in de financiële historie en verplichtingen van je bedrijf. Met al deze gegevens berekenen ze een score op alle vijf factoren. Deze diagnose geeft een beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf. Hierop baseren ze hun kredietbeoordeling. Is de financiële gezondheid in orde? Dan ontvang je een aanbod!