Ondernemen

Welke soorten factoring zijn er?

Factoring is het uitbesteden van jouw facturen aan een extern bedrijf. Dit bedrijf betaalt jou direct uit, en stuurt vervolgens een factuur naar jouw klanten om het bedrag te innen. Het is een ontzettend praktische manier om er altijd zeker van te zijn dat je betaald krijgt. Daarom maken steeds meer ondernemer gebruik van factoring, en worden de factoring kosten steeds lager. In principe zijn er drie verschillende vormen van factoring, en het loont de moeite om je je erin te verdiepen. Je moet namelijk weten welke vorm het meest geschikt is voor jouw bedrijf om er optimaal van te profiteren. Daarom zetten we in dit artikel de drie vormen van factoring voor je op een rijtje.

Traditionele factoring

We beginnen met de oudste vorm, namelijk de traditionele vorm van factoring. Deze vorm bestaat het langst, maar er wordt niet perse het meest gebruik van gemaakt. De traditionele vorm van factoring houdt in dat de factoring maatschappij al jouw facturen overneemt. Je gaat daarvoor een contract met ze aan, en mag niet bepaalde facturen uitsluiten. Dit contract heeft doorgaans een minimale duur van een jaar, en soms zelfs drie jaar. Daarnaast geldt vaak een minimum omzet van zo’n 2,5 miljoen euro. Even slikken, maar de contracten zijn wel maatwerk, dus misschien kun je daar van afwijken. Bij deze vorm van factoring krijg je doorgaans tot zo’n 85% uitbetaald van je facturen. De rest van het bedrag is voor het factoring bedrijf. Dit is misschien niet zo hoog, maar het gaat dan ook om enorme bedragen die het factoring bedrijf aan jou moet uitbetalen, en dus grote risico’s.

American factoring

De tweede vorm is de (in Nederland) meest gebruikte vorm van factoring, namelijk de American factoring. Deze vorm houdt in dat je zelf kunt kiezen welke en hoeveel facturen je uitbesteedt aan het factoring bedrijf. Er zit meestal geen contract aan vast, waardoor je ook gerust een aantal facturen zelf naar klanten kunt sturen. Dit heeft veel voordelen. Je profiteert bij deze vorm namelijk meestal van een all-in-tarief, wat wil zeggen dat voor het bedrag dat je betaalt alle diensten inbegrepen zitten. Daarnaast is zeer flexibel, en kun je al vanaf slechts één grote of meerdere kleine debiteuren gebruik maken van de diensten. Je betaalt doorgaans zo’n 3% voor het uitbesteden van je facturen bij American factoring. De factoring kosten zijn dus relatief laag, waardoor het een zeer populaire vorm is in Nederland.

Reverse factoring

De laatste vorm is reverse factoring. Deze is wellicht niet zo interessant voor opdrachtgevers, maar wel voor leveranciers. Deze hebben namelijk vaak een langere betaaltermijn dan klanten. Bij deze vorm van factoring kun je alleen facturen uitbesteden die zijn goedgekeurd door de factoring maatschappij. Op deze manier houden ze de risico’s laag, en dus betaal je een aantrekkelijk tarief. De kans op wanbetaling is immers kleiner door het vooronderzoek dat ze hebben gedaan. Zo wordt er vaak een kredietcheck gedaan, en niet in alle gevallen worden facturen goedgekeurd.

Om diverse redenen is American factoring in Nederland (zeker voor kleiner ondernemers!) het meest populair. Het is een praktische manier om snel over je geld te beschikken, en het is doorgaans de meest goedkope manier om je facturen uit te besteden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button