Ondernemen

Werken in het sociaal domein: de leukste banen vind je in deze sector

Onder de term sociaal domein verstaan we alle werkzaamheden die de gemeente verricht rondom werk, participatie en zelf verantwoordelijkheid nemen. Zorg en jeugd vallen ook onder deze noemer. De inspanningen vanuit de gemeente worden gedaan volgens de regels van de Participatiewet en de Wmo 2015. 

Wil je werken in het sociaal domein? Dan krijg je een maatschappelijk functie waarin je veel impact kan maken. Je zorgt voor de hulpbehoevenden in de samenleving en het is vaak dankbaar werk. Het sociaal domein bevat vijf categorieën waarin je een baan kan vinden. 

Jeugd

In de categorie ‘Jeugd’ werk je met verschillende opdrachtgevers en het gemeenschappelijke doel is om te zorgen voor kinderen die dat vaak niet vanuit huis krijgen. Je kunt aan de slag in de rol van casemanager, ambulant begeleider, jeugdbeschermer, gedragswetenschapper, gezinsvoogd of beleidsmedewerker. Het is wel belangrijk dat je een SKJ-certificaat hebt of in ieder geval bereid bent om die te halen. 

Wmo

Wmo staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het biedt dus ondersteuning aan mensen, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor wordt gezorgd door subsidies te geven of door actief hulp in te zetten. Jij kunt een bijdrage leveren als Wmo-consulent, beleidsadviseur, financieel medewerker, Wmo adviseur en beleidsmedewerker. Zoek de leukste wmo consulent vacature en schrijf een motivatiebrief. 

Participatie 

Iedereen die kan werken maar ook wat extra ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. De wet zorgt ervoor dat mensen met een beperking kunnen meekomen in het arbeidsproces. Elke gemeente regelt de uitvoering van deze wet op haar eigen manier.  Jij kan hieraan een bijdrage leveren als Jobcoach, Consulent Inkomen, Consulent Werk en Re-integratie consulent. Kijk bij de Participatie vacatures of er iets voor je bij staat. 

Zorg

Aan zorgmedewerkers is er nu een flink tekort. Dat komt bijvoorbeeld door de Corona-pandemie en de alsmaar toenemende vergrijzing. Als zorgmedewerker komt je hulp goed van pas. Ook in deze sector kun je aan het werk op kantoor in de rol van beleidsadviseur of -medewerker. In de zorg vervul je een dankbare taak. Maak je andere mensen graag gelukkig en blij? Dan kom je zeker tot je recht in de zorg.

Gerelateerde artikelen

Back to top button