Overig

De 3 beste manieren om zonnepanelen te financieren

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Nu de energieprijzen door het dak stijgen is het zeer verstandig om te besparen op je verbruik. Populaire energiebesparingsmaatregelen zijn o.a. het installeren van een warmtepomp, laten isoleren van de woning en het laten plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf groene stroom op en ben je minder afhankelijk van het stroomnet. Maar de kosten van zonnepanelen kunnen behoorlijk oplopen. Hoe kun je dit het best betalen? In deze blog delen we de 3 beste manieren om zonnepanelen te financieren. 

Waarom zonnepanelen laten plaatsen?

Zonnepanelen hebben veel voordelen, zeker wanneer je bewust bezig bent met het besparen op je energierekening. Omdat je zelf stroom gaat opwekken, hoef je minder (of soms zelfs helemaal niks) van het stroomnet af te nemen. Aangezien de stroomprijs per kWh fors is gestegen dit jaar, is het extra aantrekkelijk om zelf stroom te genereren met panelen. 

Het is dus goed voor je portemonnee, dat is fijn. Wat ook fijn is, is dat je zorgt voor minder CO2-uitstoot en dus bijdraagt aan een beter milieu. Groene stroom opwekken vermindert het verbruik van fossiele brandstoffen en draagt bij aan het behoud van onze mooie natuur. 

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen? Dan hoef jij je minder zorgen te maken over je stroomrekening aan het eind van de maand. Laat met een gerust hart je opblaasbare jacuzzi in de tuin staan tijdens de winter, kijk de hele avond Netflix of tover je zolder om tot sportruimte om thuis aan fitness te doen. 

  • Besparen op je energierekening
  • Minder CO2-uitstoot
  • Verhoog de waarde van je woning
  • Salderingsregeling en btw-teruggave

Zonnepanelen financieren

De zonnepanelen kosten zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal panelen, het type zonnepaneel en de installatiekosten van de vakman. De gemiddelde prijs voor zonnepanelen inclusief montage ligt rond de 5500 euro. Dit is dus een flinke investering. Hoe kan je dit op de beste manier financieren? 

De 3 beste manieren om zonnepanelen te financieren

Je spaargeld gebruiken

De beste manier om zonnepanelen te betalen is door je spaargeld te gebruiken. Op dit moment krijg je namelijk geen rente op je spaartegoed van de bank. Het levert je dus meer op om het geld te investeren. Door zonnepanelen te laten plaatsen investeer je het spaargeld in een waarde verhoging van je woning én een lagere energierekening. 

Heb jij dus nog een leuk spaarcentje op de bank staan? En heb je voldoende ruimte om dit te gebruiken voor nieuwe zonnepanelen? Dan is dit een uitstekende zet!

Zonnepanelen in termijnen betalen

Heb je geen spaargeld of wil je deze buffer liever niet in 1x spenderen aan zonnepanelen? Dan kun je de mogelijkheid bekijken om zonnepanelen in termijnen te betalen. Zonnepanelen op afbetaling kopen wordt steeds populairder en veel bedrijven bieden deze optie aan. Zij werken dan met een kredietverstrekker om in termijnen betalen tegen een laag rentepercentage mogelijk te maken. 

Het voordeel van zonnepanelen gespreid betalen is dat je niet in een keer een hoog bedrag hoeft af te tikken. In plaats daarvan betaal je elke maand een vast bedrag. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Het nadeel is dat je rente moet betalen. Je bent hierdoor altijd duurder uit dan wanneer je de zonnepanelen direct aftikt. 

Meefinancieren in je hypotheek

Een andere goede manier om zonnepanelen te financieren is om dit te laten meefinancieren in je hypotheek. In de meeste gevallen is het namelijk mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten, wanneer je dit geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je kunt maximaal 9000 euro extra lenen voor energiebesparende investeringen aan je woning. Hier valt de installatie van zonnepanelen natuurlijk ook onder. 

Overweeg je deze optie? Laat je dan altijd goed adviseren door jouw hypotheekverstrekker of tussenpersoon. Deze kan je alles vertellen over de mogelijkheden en voorwaarden bij het financieren van je zonnepanelen in je bestaande hypotheek. 

De 3 hierboven genoemde manieren zijn het best wanneer je zonnepanelen wil kopen. Of je ze nu zelf uit je spaargeld betaalt, de zonnepanelen in termijnen wil betalen of laat meefinancieren in je hypotheek… het is altijd een goede zet om je woning te verduurzamen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button