Overig

De mooiste wandelroutes die je door Europa kunt maken

Voor veel trekkers zijn de Everest regio of de Kilimanjaro de locaties die bovenaan hun bucketlist staan voor het maken van een trek. Heel begrijpelijk natuurlijk gezien het bijzondere en zeer uitdagende karakter ervan. Er zijn echter ook in Europa enorm veel wandelroutes die hier zeker niet voor onderdoen. Daarnaast zijn er ook heel veel mooie maar technisch minder lastige routes te vinden. Ook in ons eigen Nederland. Wij hebben voor jou de mooiste wandelroutes Europa op een rijtje gezet.

Avontuurlijke wandelroutes Europa

Je hoeft als doorgewinterde trekker dus niet de hele wereld over te reizen voor het maken van mooie lange afstandswandelingen. Binnen Europa zijn er enorm veel mogelijkheden. Hieronder vind je de mooiste en meest avontuurlijke wandelroutes Europa.

Als de Base Camp Everest trek jouw droom trek is, moet je zeker ook eens de wandelroute GR20 op Corsica gaan doen. Dit is een van de zwaarste routes in Europa, die niet onder doet voor de tocht in de Everest Regio. Bij de GR20 doorkruis je het ruige berglandschap van het eiland Corsica van noord naar zuid. 

Dit kan je in ongeveer 2 weken tijd doen, maar je kunt de tocht eventueel ook opsplitsen. Mocht je deze tocht willen gaan doen, moet je wel bedenken dat dit een zware tocht is voor de zeer ervaren trekker. Op verschillende stukken van de wandeltocht moet je ook gebruik maken van een ladder en kettingen. Enige klimervaring is dus wel handig tijdens deze tocht. 

Misschien niet bij iedereen even bekend maar Slovenië is een van de mooiste bestemmingen om te trekken. Het land dat ligt tussen het midden en zuidoosten van Europa is voor een groot deel bedekt met bossen en heeft een bergachtig landschap waar vele grote en kleinere rivieren door stromen. Kortom, het ideale terrein voor de liefhebbers van een avontuurlijke trekking door de natuur.

Slovenië is een echt outdoor land. Er zijn vele mogelijkheden om te gaan trekken. Zo kan je gaan wandelen in de indrukwekkende Julische Alpen waar je bijvoorbeeld de Triglav, de hoogste bergtop van het land, kunt beklimmen. Je vindt er ook tal van kraakheldere gletsjermeren. Maar je kunt ook dagen rondstruinen door de enorm uitgestrekte bossen van Slovenië. 

De mooiste wandelroutes die je door Europa kunt maken

Een heel mooie wandelroute is de Coast to Coast trail in Groot-Brittannië. Hij loopt van de westkust van Noord-Engeland naar de oostkust van het land. Hij is 192 mijl lang en start bij St. Bees in het westen van Engeland. Hij eindigt bij Robin Hood’s bay aan de oostkust. Je doet hier ongeveer 2 weken over. Tijdens de wandeling kom je door drie verschillende nationale parken, te weten het Yorkshire Dales National Park, het Lake District National Park, en het North York Moors National Park. Onderweg kan je in de typische B&B’s overnachten. Voordat je de volgende dag weer op pad gaat, kan je dan nog een stevig Engels ontbijt nuttigen.

We blijven nog even in Groot Brittannië voor het bewandelen van de West Highland Way. Een prachtige tocht van ruim een week door de Schotse Hooglanden. De tocht die meestal vanuit het zuiden in noordelijke richting wordt gelopen, begint in Milngavie nabij Glasgow en eindigt in Fort William. 

Deze trek loopt onder meer door het Loch Lomond National Park waar je de Ben Lomond kunt beklimmen. Via de prachtige ruige natuur van Rannoch Moor eindigt je wandeltocht vlak bij Ben Navis Mountain die je eventueel ook kunt beklimmen. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over de Schotse Hooglanden. Overnachten kan in gezellige B&B’s maar wildkamperen is hier ook toegestaan. 

Bij onze oosterburen, is de zogenaamde Malerweg een van de mooiste meerdaagse wandeltochten. De schilderachtige route loopt door de Sächische Schweiz in het oostelijk deel van Duitsland. Vele kunstenaars zijn je in de loop der tijd voorgegaan om het prachtige landschap vast te leggen.

De tocht duurt zo’n 10 dagen en je kunt hem het gehele jaar door lopen. De mooiste en kleurrijke seizoenen zijn de lente en herfst. In de zomer is het meestal heerlijk warm, maar zeker in de vakantieperiodes komen er ook enorme hordes toeristen naar het gebied. In de winter moet je wel rekening houden met mogelijke sneeuwval.

Pelgrimsroute

Een van de bekendste pelgrimsroutes is natuurlijk El Camino de Santiago. De route, die bij ons bekend staat als ‘de weg naar Santiago de Compostella’, is een oude pelgrimsroute die jaarlijks door enorm veel mensen wordt gelopen. 

Er zijn verschillende routes die naar Santiago de Compostella in het noordoosten van Spanje leiden. De meest populaire route is die door Frankrijk. Er zijn echter ook routes uit onder meer Engeland en Portugal. Je kunt op diverse momenten van de route instappen. Onderweg zal je veel medewandelaars ontmoeten. Veelal worden er mooie vriendschappen gesloten tijdens deze bijzondere tocht.

De mooiste wandelroutes die je door Europa kunt maken

Het Pieterpad in Nederland

Je hoeft niet altijd ver weg voor het maken van een mooie tocht over meerdere dagen. Ook in ons eigen Nederland hebben we routes voor lange afstandswandelingen. De meest bekende is het 498 kilometer lange Pieterpad. Dit loopt van Pieterburen in het Noord-Groningen in zuidelijke richting door Oost-Nederland naar de top van de Sint Pietersberg ten zuiden van Maastricht. Je kunt de route, eventueel in delen, het gehele jaar door lopen. Uiteraard kan je de route ook in tegenovergestelde richting bewandelen.

Met de auto, trein of vliegtuig

Je kunt op diverse manieren op je plek van bestemming komen. Voor veel mensen is de auto populair. De trein is natuurlijk een klimaatvriendelijk alternatief. In veel gevallen zal je met het vliegtuig het snelst op je bestemming aankomen.

Een maatschappij als KLM bijvoorbeeld vliegt op vrijwel alle belangrijke Europese luchthavens. Het is tegenwoordig wel erg druk op de luchthavens. Niet alleen in Nederland maar door heel Europa is dit het geval. Je moet dus terdege rekening houden met mogelijke vertragingen. Het kan zelfs gebeuren dat je vlucht wordt geannuleerd. Dit is natuurlijk uitermate vervelend. Het is wel zo dat als bijvoorbeeld je KLM vlucht geannuleerd wordt, je wettelijk gezien in veel gevallen recht hebt op een vergoeding.

Gerelateerde artikelen

Back to top button