Overig

Waarom muziek en dans goed is voor ontwikkeling van je kind

Een kind opvoeden is niet eenvoudig. Je wil alles goed en juist doen, maar soms heb je geen idee wat je aan het doen bent. Al van heel jonge leeftijd is het belangrijk om kinderen te stimuleren met allerlei speelgoed en prikkels. Er zijn verschillende activiteiten die goed zijn voor de ontwikkeling van een kind en die je zeker kan gebruiken om je kind te stimuleren.

Waarom is een muziek activiteit zo belangrijk?

Een kind verveelt zich snel en als ouder is het niet altijd gemakkelijk om je kind een hele dag bezig te houden. Je kan leuke uitstappen maken zoals naar een pretpark gaan, maar dat kan natuurlijk niet elke dag. Daarom is het belangrijk om ook thuis je kind voldoende te stimuleren en bezig te houden. Een muziek activiteit kan hier interessant zijn. In contact komen met muziek heeft verschillende voordelen voor zowel heel jonge als oudere kinderen.

Voor jonge kinderen, en dan voornamelijk baby’s, heeft muziek een kalmerend effect. Daarom wordt er ook aangeraden om een slaapliedje te zingen of af te spelen zodat ze rustig worden voor het slapen gaan. Daarnaast heeft het een positief effect op de taalontwikkeling van de kinderen. Ze leren een onderscheid te maken tussen klanken en woorden, wat hen helpt bij het praten in een latere fase. 

Muziek spreekt beide hersenhelften aan. De ene helft is goed voor het gevoel en bij de andere helft wordt er gefocust op het denkvermogen. Muziek koppelt beide hersenhelften waardoor verschillende ontwikkelingen worden gestimuleerd.

Kies voor een dans workshop

De voordelen van dansen hangen een beetje samen met de voordelen van muziek. Wanneer je kind luistert naar muziek en erop begint te dansen, helpt dit om soepel te bewegen. Tijdens de eerste levensjaren leert een kind zijn evenwicht te bewaren en het onder controle houden van bewegingen helpt hierbij. Dansen begint meestal met het aanleren van handjes klappen en zwaaien. Deze handelingen stimuleren de motoriek van je kind. Bovendien is dansen natuurlijk bewegen en dat is zonder twijfel gezond voor je kind, hoe oud ze ook mogen zijn. 
Een dans workshop kan de interesse van je kind voor een bepaalde dans aanwakkeren. Bovendien leren ze ook nieuwe kinderen kennen, wat ook hun sociale ontwikkeling weer ten goede komt. Er bestaan zowel workshops voor kleuters als voor oudere kinderen. Breakdance, hiphop of capoeira zijn maar enkele voorbeelden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button