Overig

Ga je voor een nieuwe fietsaccu of toch liever een revisie?

Het is vandaag de dag heel normaal om een elektrische fiets als hoofdfiets of zelfs enige fiets te hebben. Logisch ook, want het is natuurlijk erg handig. Je kunt immers veel grotere afstanden afleggen met de fiets, wat ook weer goed is voor het milieu. Het enige nadeel als je jouw elektrische fiets veel gebruikt, is dat de accu sneller verslijt en je deze uiteindelijk dus zult moeten vervangen. Een nieuwe accu kan aan de prijzige kant zijn, maar gelukkig kun je ook kiezen voor een tweedehandse, gereviseerde accu voor een lagere prijs. Deze accu’s zijn vaak gewoon nog van goede kwaliteit!

Het aanbod in fietsaccu’s

Dankzij de toegenomen populariteit van e-bikes is het aanbod van fietsaccu’s in Nederland veel groter geworden. Hierdoor is het voortaan mogelijk om fietsaccu’s aan te schaffen in verschillende prijsklassen en zelfs tweedehands. Een fietsaccu reviseren gebeurt doorgaans vaak bij een tweedehands accu. Hierbij worden enkel de onderdelen van de accu die ook daadwerkelijk slijten vervangen, in plaats van meteen de hele accu. Dit is vaak een stuk goedkoper dan het kopen van een nieuwe accu, maar de kwaliteit is wel vergelijkbaar met een nieuwe accu. Dit omdat de versleten onderdelen wel vervangen zijn door nieuwe. De prijs van een fietsaccu is van een aantal dingen afhankelijk:

1. De capaciteit van de accu

De capaciteit die een fietsaccu heeft bepaald natuurlijk voor een groot deel wat de actieradius is, dus hoe ver je kunt fietsen met een opgeladen accu. Heeft de accu meer capaciteit, dan kun je er dus langer mee fietsen voordat je hem weer op moet laden. Voor een accu met een hogere capaciteit betaal je ook meer.

2. De intelligentie van de computer

Accu’s die in de hogere prijsklassen vallen, bieden in sommige gevallen extra opties. Die opties maken een elektrische fiets een stuk slimmer en dus ook veiliger. Er worden bijvoorbeeld steeds meer e-bikes verkocht die je met een app uit kunt lezen op je smartphone. Daarnaast zijn er sensoren op de markt die zorgen dat jouw fiets efficiënter omgaat met opladen en met het verbruik van de accu. Maar als je gebruik wil maken van die mooie techniek, betaal je daar natuurlijk wel voor.

3. De kwaliteit van de energiecel

Voor de actieradius van jouw fietsaccu is de hoeveelheid energiecellen erg belangrijk, maar ook de kwaliteit van die cellen heeft hier invloed op. Een accu die is gebouwd met cellen van een A-merk zal langer meegaan en vaak ook minder snel slijten. Zo’n accu kan dus vaker opgeladen worden voordat hij het begeeft, maar valt ook in een hogere prijsklasse dan een accu met B-merk cellen.

4. Het merk van de accu

De prijs van een accu hangt ook altijd deels af van het merk. Koop je een A-merk, dan betaal je niet alleen voor de kwaliteit en de actieradius, maar ook voor de merknaam. Dit betekent in sommige gevallen dat je eigenlijk meer betaalt dan nodig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button