Overig

Occasion kopen? Hier moet je op letten!

Ben je van plan binnenkort een occasion te gaan kopen, omdat je huidige auto begint te verslijten of omdat je toe bent aan iets nieuws? Als je een tweedehands auto gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om een miskoop te voorkomen. Niet iedereen is namelijk even eerlijk als je ze hun hybride auto te koop zetten, dat geldt zowel voor particulieren als voor garages. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een occasion gaat uitzoeken!

Maak altijd een proefrit 

Als je een occasion op het oog hebt, maak dan altijd een proefrit voordat je deze ook echt aanschaft. Je wil immers wel zeker weten of de auto echt fijn rijdt en bij jou past, dat weet je pas als je hem geprobeerd hebt. Let ook goed op of je geen vreemde geluiden hoort tijdens het rijden die eventueel op een probleem zouden kunnen wijzen. Test of de auto goed remt door het pedaal een keer goed in te trappen. Natuurlijk wel nadat je hebt gecheckt of er niemand achter je rijdt. Rij tijdens je proefrit over verschillende soorten wegen, zodat je zeker weet dat alle onderdelen van de auto goed functioneren en vastzitten. Merk je dat de motor al warm gedraaid is als je een proefrit wil gaan maken, vraag dan goed na waarom dit zo is. Een verkoper kan dit namelijk doen omdat de motor bijvoorbeeld slecht start als deze nog niet warm is. 

Vraag naar mankementen en controleer de historie 

Er zijn een hoop goede tweedehands auto’s te vinden op de markt, of je nu op zoek bent naar Volkswagen occasions of merken die wat minder voorkomen, zoals Dacia occasions. Toch is het altijd verstandig om een verkoper expliciet naar eventuele mankementen te vragen. Een verkoper is namelijk verplicht om mankementen te benoemen als jij hier naar vraagt. Je hebt zelf ook een onderzoeksplicht. Heb je geen proefrit gemaakt en een verkoper niet naar mankementen gevraagd, dan kun je de auto niet zomaar terugbrengen als je later problemen ondervindt. Controleer ook de onderhoudshistorie van de auto en de kilometerstand die hij aangeeft. Er zijn namelijk trucs om de kilometerstand in de auto terug te draaien, zodat het lijkt alsof deze minder heeft gelopen. Via het RDW kun je een oordeel over de opgegeven kilometerstand opvragen. Als het allemaal lijkt te kloppen, kun je ervoor kiezen om de stand vast te laten leggen in de koopovereenkomst. Mocht het achteraf blijken dat de vorige eigenaar met de kilometerstand heeft geknoeid, dan heb je in ieder geval een juridisch acceptabel bewijs. Een hogere kilometerstand betekent niet altijd dat een auto minder lang meegaat of minder goed is, er zijn auto’s die wel 500.000 kilometer kunnen rijden, of meer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button