Overig

Tips bij het maken van een heldere montagehandleiding

Wanneer je een product fabriceert en verkoopt wil je natuurlijk dat je klant de beste ervaring heeft met dit product. Het bijvoegen van een heldere montagehandleiding is dan erg belangrijk. Om je klanten de beste ervaring te kunnen bieden is het essentieel dat ze je product veilig, effectief en efficiënt in elkaar kunnen zetten of monteren om het vervolgens te kunnen gebruiken. Ben je van plan zelf je montagehandleiding te maken? Gebruik dan de tips in dit artikel!

Kies een geschikt medium

Voordat je begint met het maken van je montagehandleiding is het goed om te onderzoeken welk medium het handigst te gebruiken is voor de handleiding van jouw product. Zo heb je geprinte handleidingen, maar kun je ook online handleidingen verstrekken of kiezen voor video of illustraties. Bedenk dan wat het beste bij jouw doelgroep past. Hebben je klanten bijvoorbeeld altijd toegang tot het internet? Daarnaast zul je moeten onderzoeken of je, afhankelijk van je product, verplicht een geprinte handleiding moet leveren. In dat geval zou je ook voor meer dan één medium kunnen kiezen. 

Gebruik duidelijke illustraties

Als je kiest voor een handleiding maken door middel van illustraties kun je het beste gaan voor lijnillustraties. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruiken van foto’s kun je bij lijnillustraties meer concentreren op belangrijke details van het product. Door dit te doen kun je weer andere, minder relevante informatie weglaten of juist belangrijke details vergroten. Extra tip: wil je je illustraties optimaal hebben? Zorg dan dat ze worden gemaakt aan de hand van 3D-modellen van je product. Je maakt de tekeningen dan aan de hand van de originele technische 3D-tekeningen van het product.

Onderscheidend kleurgebruik

Vaak worden montagehandleidingen gemaakt in zwart-wit. Het kan echter slim zijn om kleurcodering te gebruiken in de handleiding. Je kunt dan bepaalde onderdelen van het product in de handleiding een andere kleur geven, zodat het monteren ervan duidelijker wordt voor de klant. Het is op die manier makkelijker om bijvoorbeeld kabels, snoeren, schroeven en andere onderdelen van elkaar te onderscheiden in het document. 

Duidelijkheid bij tekst én illustratie

Er wordt vaak voor een montagehandleiding met illustraties gekozen omdat deze niet vertaald hoeft te worden en omdat je met een illustratie sneller duidelijkheid voor de gebruiker kunt verschaffen. Bij sommige producten is het helaas niet mogelijk om weinig tekst te gebruiken; bijvoorbeeld wanneer het gaat om een product met een hoog risiconiveau. In dat geval is het erg belangrijk dat het meteen duidelijk is welke tekst bij welke afbeelding hoort. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn om afbeeldingen die bij elkaar horen tegelijkertijd te bekijken. Dit doe je door ze op dezelfde pagina te plaatsen.  

Maak gebruik van bedrijfsrichtlijnen

Ten slotte is het erg belangrijk om bedrijfsrichtlijnen te gebruiken bij de vormgeving van je montagehandleiding. Wanneer je dit doet is de kans het grootst dat je handleiding goed en consistent is. Met behulp van de bedrijfsrichtlijnen kun je onder andere beslissingen nemen over het merkontwerp, het logo, een lettertype en de kleuren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button