Sparen

Ik wil in 2021 nog een schenking doen hoe ga ik te werk?

Het schenken van een geldbedrag aan je (klein)kinderen, derden of een goed doel kan financiële voordelen opleveren. Zowel voor jezelf als voor de ontvanger van de schenking. Schenken in 2021 is nog interessanter dan normaal, omdat de Belastingdienst de belastingvrije voet hoger heeft vastgelegd dan in voorgaande jaren het geval was. Hiermee zetten zij het pad dat sinds de coronacrisis is ingeslagen voort. Volgend jaar mag je echter een fors lager bedrag belastingvrij schenken. Daarom is het financieel slim om op de valreep jouw schenking te regelen.

Het belastingvoordeel van schenken aan de kinderen

Schenk je een bedrag aan je kinderen dan is dat zowel voor jou als voor hen financieel erg interessant. Jouw vermogen daalt waardoor jij minder of zelfs geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Je kinderen hoeven geen inkomstenbelasting te betalen over het geld dat ze van jou ontvangen. Een schenking is ook een beter alternatief voor een erfenis, omdat erfgenamen nu eenmaal erfbelasting moeten betalen. Schenk jij nu een bedrag ‘met warme hand’ dan hoeven zij later minder of zelfs geen erfbelasting te betalen over de erfenis. De erfbelasting wordt namelijk bepaald aan de hand van het vermogen.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken in 2021?

Je mag iedereen een belastingvrije gift geven, de Belastingdienst heeft daarvoor een drempel van €3.244 vastgesteld. Wil jij je kind een bedrag belastingvrij schenken 2021, dan mag dit maximaal €6.604 zijn. Meer mag natuurlijk wel, maar dan betaal je schenkingsbelasting. Voor de ontvanger is een groter bedrag ook fiscaal gezien niet voordelig. Je mag je kind één keer in je leven een groter bedrag belastingvrij schenken. In 2021 is dit bedrag vastgesteld op €26.881. Is het geld bedoeld voor een studie, dan is een gift tot €55.996 belastingvrij. Voor de aanschaf of verbouwing van de woning bedraagt de belastingvrije voet €105.302. Let er wel op dat de schenking aan alle voorwaarden voldoet.

Een schenking doen in de praktijk

Bedenk allereerst welke schenkingsvorm je wilt. Je kunt kiezen tussen het schenken van contant geld, schenken op papier en schenken onder bewind. Een schenking kan je zelf vastleggen in een onderhandse akte, maar zeker wanneer het om grote bedragen gaat kun je de schenking beter vast laten leggen door een notaris. Doe altijd aangifte van de schenking bij de aangifte inkomstenbelasting, ook als je niet boven de belastingvrije voet uitkomt. Je betaalt alleen schenkingsbelasting als je meer schenkt dan de belastingvrije voet en/of wanneer een schenking niet aan de voorwaarden voor belastingvrij schenken voldoet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button