Ondernemen

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers?

Als ZZP’er kun je ook ziek worden. Dan heb je nood aan je arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp. Deze moet je wel op voorhand hebben afgesloten en je bijdragen hebben betaald. 

Stel nu, je hebt een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp gevonden. Je wilt natuurlijk de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken! Er bestaan handige tools die je helpen. Zo kun je snel en makkelijk  de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken.

Waar moet je op letten als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit?

Je moet op heel wat letten! Daarom hieronder een overzicht. 

Je bepaalt het best eerst hoeveel inkomen je nodig zal hebben. Heb je misschien een partner die je kan helpen wanneer je ziek bent? Kan je een bepaalde periode  overbruggen zonder inkomen? Heb je een heel uitgebreide verzekering nodig of niet? Ook dit heeft een impact op de premie die je betaalt. 

Kun je een vervangend werk doen? Dat ondanks je ziekte of invaliditeit nog wel gaat? Je houdt rekening met je werkervaring en opleiding hierin. Je premie kan door dit vangnet te hebben lager uitvallen. Is je leeftijd lager, dan betaal je ook minder, omdat je meer kans hebt om arbeidsongeschikt te raken naarmate je ouder wordt. 

Algemeen gesproken kan je er ook voor kiezen om de uitkeringsbedragen te laten groeien, maar ook het verzekerde bedrag, omdat een inkomen gemiddeld genomen in stijgende lijn gaat door de jaren heen.

Het heeft ook een impact op je premie als je besluit gespreid te betalen of juist jaarlijks. Meestal is jaarlijks betalen goedkoper.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt voor veel mensen best prijzig. Toch is dit de moeite waard. Bovendien is dit bedrag fiscaal aftrekbaar. Het is ook voordeliger voor ZZP’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar bij loontrekkenden valt het niet zo op hoeveel ze betalen hiervoor, omdat dit van hun brutoloon afgetrokken wordt. 

Tenslotte nog deze nota: de meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen keren uit tot aan de pensioenleeftijd, maar er bestaan er ook die 2 of 5 jaar uitkeren, zodat je de kans hebt om een kortdurende ziekteperiode te overbruggen. Ook dit bekijken is de moeite waard.

Maar wat kost het nu?

Dit is van zoveel afhankelijk (zie hierboven) dat een gemiddelde of algemene prijs hier neerschrijven niet zinvol is. Gebruik een vergelijkingstool, dan heb je meteen duidelijke prijzen voor ogen. Speel met de parameters zoals hierboven omschreven en zoek zo uit wat voor jou de beste mix is van kosten bij gezondheid en baten bij ziekte. De mate waarin personen graag verzekerd zijn en zich ongemakkelijk voelen bij risico of deze risico’s juist bereid zijn te nemen is zeer individueel en dat moet iedere ondernemer voor zich uitmaken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button