AlgemeenBeleggenSparen

Alternatieven voor sparen

Story Highlights
  • Alternatieven voor sparen
  • Je kunt gaan beleggen
  • Investeer in vastgoed

Wanneer je wat geld over hebt dat je niet meteen nodig hebt, is vaak de eerste keuze om het op je spaarrekening te zetten. Toch verliest de spaarrekening de laatste jaren aan populariteit. De grootste reden is dat de we er niet genoeg rente op verdienen. Wanneer je dus geld opzij kan zetten, kan je best in eerste instantie al de spaarrentes vergelijken bij verschillende banken. Wil je toch iets anders doen met je geld, dan zijn er verschillende opties.

Beleg je geld

Indien sparen niets voor jou is, kan je je geld ook nog altijd beleggen. Je kan dit zelf doen, of je kan dit ook door je bank laten doen. Zij volgen dan je beleggingen op. Belangrijk om te weten is dat er natuurlijk wel een risico verbonden is aan beleggen. Zo loop je het risico in bepaalde gevallen dat het geld dat je hebt geïnvesteerd plots minder waard is. Daarnaast is er zelfs een kleine mogelijkheid dat je beleggingen niets meer waard zijn wanneer de onderneming waarin je geld hebt geïnvesteerd failliet gaat. Als je zelf hier niet veel ervaring in hebt, kan je je best laten bijstaan door iemand professioneel.

Investeer in vastgoed

Wanneer je bij het vergelijken van de spaarrente niet enthousiast wordt over de mogelijkheden, kan je je geld ook nog altijd investeren in vastgoed. Dit brengt enkele voordelen met zich mee. Wanneer je het vastgoed verhuurt, krijg je maandelijks vaste inkomsten zonder dat er erg veel voor moet doen. Daarnaast moet je het ook op lange termijn bekijken. Nu is het een grote investering, maar zodra je lening is afbetaald, blijf je nog altijd wel je maandelijkse inkomsten hebben. De laatste jaren hebben we ook gemerkt dat de vraag naar vastgoed blijft stijgen. De waarde van je woning zal dus ook stijgen, waardoor de kans groot is dat je de woning met winst zal kunnen verkopen. Dit hangt natuurlijk wel af van de staat van de woning.

Andere mogelijkheden

Er zijn natuurlijk nog andere alternatieven voor sparen. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in Bitcoin. Ook dat brengt wel wat risico’s met zich mee. Informeer je dus zeker voldoende. Daarnaast kan je voor een deposito kiezen. Dat is een spaarrekening waar je je spaargeld voor langere tijd vastzet tegen een vast rentepercentage. Het voordeel is dat de rente hoger is dan bij een gewone spaarrekening. Het nadeel is dat je gedurende deze periode niet aan je spaargeld kan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button