Sparen

Tip: 15 jaar oude privé auto op de zaak zetten

Story Highlights
  • Een auto van tenminste vijftien jaar is een youngtimer
  • Youngtimer: bijtelling van 35 procent van de dagwaarde
  • Normaliter betaal je 25 procent van de cataloguswaarde

Wist je wel dat het uitermate aantrekkelijk kan zijn om de privé auto die je rijdt en die een leeftijd heeft van tenminste vijftien jaar op de zaak te zetten? Een dergelijke auto wordt beschouwd als een youngtimer en door die op je zaak te zetten kun je heel goedkoop rijden. Dan namelijk geldt niet de bijtelling zoals we die nu kennen, maar wordt 35 procent bijtelling geregeld over de dagwaarde van de auto. Een youngtimer is overigens niet belastingvrij.

Bijtelling over de cataloguswaarde

Stel je hebt een auto die bijna 15 jaar is en een cataloguswaarde heeft van 60.000. Dan is de auto erg duur als je die nu op de zaak zet en uitgaat van een bijtelling van 25 procent. En dan hebben we het nog niet eens over de 500 kilometer die je per jaar privé mag rijden. Hoe anders is dat echter als je een auto hebt die vijftien jaar of ouder is. Voor de youngtimer betaal je dan dus 35 procent over de dagwaarde van de auto. Daarbij gaat de Belastingdienst uit van de waarde in het economische verkeer.  De dagwaarde van de auto ligt altijd lager dan de cataloguswaarde van een auto. De youngtimer heeft dan wel een hogere bijtelling met 35 procent, in de praktijk betaal je toch altijd minder dan wanneer er 25 procent over de cataloguswaarde betaald wordt.

Afhankelijk van je belastbaar inkomen

In de praktijk kan een auto met een cataloguswaarde van 60.000 euro die vijftien jaar oud is een dagwaarde hebben van 3250 euro. Neem je 35 procent van dit bedrag, dan heb je het over 1137,50 euro. Zou je de auto al eerder op de zaak hebben gezet, dan betaal je een kwart van de cataloguswaarde aan bijtelling, 15.000 euro dus. Zo bespaar je dus precies 13.862,50 euro aan bijtelling. Hoeveel je vervolgens netto overhoudt aan de besparing is afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen.

Aftrekbaar van de winst uit onderneming

Het is wel goed te weten dat de ‘verjaardag’ van de auto echt de peildatum is wat betreft deze aantrekkelijke regeling. Is je auto in de maand maart voor het eerst op naam gezet, dan betaal je over januari en februari dus nog wel de 25 procent van de cataloguswaarde. Door de auto op de zaak te zetten worden de kosten voor de auto aftrekbaar van je winst uit onderneming. En hoe lager de winst, hoe minder inkomstenbelasting je betaalt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button