Sparen

Voorbereiden op de toekomst door te sparen voor later

Bereid jij je al voor op de toekomst? Het lijkt misschien nog ver weg, maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen, een paar maanden reizen of gewoon een comfortbal leven leiden? Dan is het een goed idee om je daar nu op voor te bereiden. In dit blog vind je vijf manieren om dat te doen.

De tijd gaat snel

De weken, maanden en jaren vliegen voorbij. De jaarwisseling lijkt ook elk jaar weer sneller te komen. Het lijkt soms wel of de tijd je inhaalt… Enfin, dat betekent dat de toekomst ook steeds dichterbij komt.

Wacht daarom niet langer met het voorbereiden op de toekomst, want het lijkt misschien nog ver weg, maar dat is het niet.

Hier zijn vijf verschillende manieren om je voor te bereiden om de toekomst:

  1. Sparen voor later
  2. Beleggen
  3. Lening(en) aflossen
  4. Hypotheek aflossen
  5. Letten op de kleintjes

Sparen voor later

De gemakkelijkste manier om je voor te bereiden op de toekomst en dus te sparen voor later, is simpelweg door te sparen. Want, alles wat je nu niet uitgeeft, kun je later wel uitgeven. Je kunt je spaargeld op elk moment zonder kosten opnemen bij een bank. De rente op internetspaarrekeningen is variabel.

Spaar je liever op de ‘ouderwetse’ manier, in een spaarvarken bijvoorbeeld? Dan profiteer je helaas niet van die rentevoordelen. Wel weet je zeker dat je geld ‘veilig’ is, tenzij inbrekers hun slag slaan natuurlijk.

Beleggen

Een andere manier om te sparen voor later is beleggen. Dit kan als je je geld voor een langere tijd kunt missen. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt het zelf doen, met wat hulp of compleet uitbesteden aan een expert.

Je kunt zelf kiezen waarin je belegt. Aandelen, beleggingsfondsen en obligaties zijn veelvoorkomende beleggingsproducten. Je kunt ook beleggen in vastgoed, goud, zilver of kunst. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Beleggen in vastgoed

Als je belegt in vastgoed, profiteer je van de goed renderende vastgoedmarkt zonder de lasten te dragen die bij het eigendom horen. Ideaal dus, zou je zeggen.

Beleggen in goud

Gouden munten kopen wordt beschouwd als een veilige belegging. De prijs van goud zal namelijk niet snel enorm dalen of stijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoins. Een voordeel van beleggen in goud is dat het je vermogen beschermt tegen de invloed van inflatie. Het is dus een veilige en stabiele manier om te sparen voor later.

Goud kopen doe je altijd bij een vertrouwde leverancier, bijvoorbeeld goudzaken.nl. Je wil immers oplichterij voorkomen.

Beleggen in zilver

Voor zilver geldt ongeveer hetzelfde. Een groot voordeel van zilver ten opzichte van goud is dat het een stuk goedkoper is. Je kan dus als belegger voor minder geld meer zilveren munten kopen.

Daar staat tegenover dat de markt volatieler is, waardoor er hogere rendementen (of verliezen) te behalen zijn op de korte termijn.

Beleggen in kunst

Ook beleggen in kunst biedt bescherming tegen inflatie én ook een goed rendement. Heb je een voorliefde voor kunstige objecten? Dan is beleggen in de artistieke sector een goed idee.

Leningen aflossen

Terug naar de manieren om je voor te bereiden op de toekomst. De volgende uit het rijtje: leningen aflossen. Want wist je al dat je door middel van een lening aflossen indirect spaart? Neem bijvoorbeeld je studieschuld. Als je deze eerder aflost, betaal je aan het einde van de rit minder rente, wat een hoop geld scheelt.

Hypotheek aflossen

Ook op je hypotheek kun je extra geld aflossen. Hierdoor kan je je hypotheek vroegtijdig aflossen. Je mag elk kalenderjaar een bepaald percentage van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Vaak is dit 10%.

Letten op de kleintjes

De laatste manier om je voor te bereiden op de toekomst is door te letten op de kleintjes. Het zal je geen bakken met geld opleveren, maar draagt wel bij het uitbreiden van je vermogen.

Laat daarom de extra koekjes in de supermarkt eens staan en koop wat vaker huismerk producten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button