Verzekering

Zonnepanelen verzekeren

Steeds meer mensen investeren in groene energie, bijvoorbeeld met de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn best prijzig, daarom is het slim om deze goed te verzekeren. Veel mensen denken dat de zonnepanelen automatisch onder de opstalverzekering vallen, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval. Wij vertellen je alles over het verzekeren van je zonnepanelen zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wanneer zonnepanelen verzekeren slim is

Het verzekeren van zonnepanelen klinkt wellicht gek, maar dat is het zeker niet.. Huur je een woning en zijn de zonnepanelen eigendom van de verhuurder? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de verzekering. Ben jij echter zelf de eigenaar van de zonnepanelen, dan ben je zelf de dupe van alle schade – ook als je in een huurhuis woont. Ga altijd na in hoeverre de zonnepanelen vanuit jouw huidige opstalverzekering – ook wel woonhuisverzekering genoemd – worden verzekerd. Sommige verzekeraars keren niet uit bij schade die veroorzaakt is door het weer. Sluit in dat geval een aanvullende verzekering af of stap over naar een verzekeraar die zonnepanelen wel volledig verzekert. 

Waar kan je zonnepanelen tegen verzekeren?

Zonnepanelen verzekeren is geen overbodige luxe, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Doordat de panelen bovenop het dak liggen, zijn ze erg kwetsbaar voor weersomstandigheden. Hagel kan bijvoorbeeld flinke schade aanrichten. In Nederland kan het weer nogal verschillen per seizoen. Hierdoor staan de panelen voor veel verschillende weersomstandigheden. Raken de zonnepanelen beschadigd? Dan kunnen de herstelwerkzaamheden erg duur zijn.  Naast de weersinvloeden, kunnen er ook schades ontstaan door bijvoorbeeld brand. Als de zonnepanelen op de verzekerde woning, een bijbehorende garage of schuur liggen, valt dit onder de dekking. Maar heb je ze op de dijk naast een woning liggen? Dan is dit niet het geval. Bespreek het in dit geval goed door met uw financieel adviseur. Heb je de zonnepanelen als investering gekocht? Dan is het verstandig om de verzekering mee te nemen in de berekening. Wanneer ze namelijk beschadigd raken, ben je heel de investering kwijt. Kies dan direct een goede woonhuisverzekering die alle schade dekt.

Hoe sluit je zo’n verzekering af?

Je bent het voordeligst uit met een verzekering van zonnepanelen binnen de opstalverzekering. Het apart verzekeren van zonnepanelen kost relatief veel geld. Bovendien hebben verschillende verzekeraars deze dekking standaard opgenomen in hun opstalverzekering, dus waarom moeilijk doen? Je kunt een opstalverzekering in veel gevallen zelf online afsluiten. Sommige verzekeringen zijn echter alleen af te sluiten via een tussenpersoon. Het voordeel is dat deze je ook een persoonlijk advies op maat kan geven zodat je weet dat je jouw zonnepanelen optimaal hebt verzekerd.

Altijd leuk om weer nieuwe dingen aan je huis toe te voegen. Kijk ook eens op jouwwoonidee voor meer inspiratie!

Gerelateerde artikelen

Back to top button