Geld lenen als zzp’er
Wil je als zzp’er geld lenen, dan loop je al snel tegen allerlei regels aan. Toch is het ook voor zelfstandig ondernemers mogelijk om geld te lenen, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Geld lenen zelfstandig ondernemer
Ben je zzp’er en wil je privé (dus niet voor het bedrijf) geld lenen, dan gelden er andere voorwaarden dan voor mensen in loondienst. Dit komt voornamelijk door het risico dat de kredietverstrekker loopt wanneer deze geld uitleent aan een zzp’er. De kredietverstrekker wil namelijk zekerheid dat je iedere maand aan je betalingsverplichting kunt voldoen. Iemand die in loondienst werkt en een vast contract heeft, kan gemakkelijk aantonen dat hij langere tijd over voldoende financiële middelen beschikt om de lening af te lossen. Voor een zelfstandig ondernemer ligt dat iets ingewikkelder. Vaak is er sprake van wisselende inkomsten vanuit verschillende opdrachtgevers. Daarom zijn er voor zzp’ers extra voorwaarden van kracht:
- 25 jaar of ouder
- Geen negatieve BKR registratie
- Lening is privé (niet zakelijk)
- Eigen koophuis
- Minimaal 3 jaar zzp’er
- Bedrijf is succesvol (winst)
- Positief eigen vermogen
Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, maar wil je toch graag een lening afsluiten? Dan kun je kiezen om de lening met iemand anders af te sluiten die wel aan de voorwaarden voldoet of vanwege een vaste baan in loondienst in aanmerking komt. Dit kan je partner zijn, maar dat hoeft niet altijd. Je kunt ook een lening samen met een familielid of vriend afsluiten.
Wat kan ik lenen als zzp’er?
Hoeveel geld je kunt lenen als zzp’er is grotendeels afhankelijk van het succes van je bedrijf. Er wordt daarbij gekeken naar je bedrijfsresultaten van de afgelopen 3 jaar. Het is dus allereerst belangrijk dat je winst hebt gemaakt. De hoogte van de winst en de prognose voor de komende jaren zijn belangrijk bij de bepaling van de hoogte van de lening. Vervolgens betaal je maandelijks een deel van het leenbedrag plus rente terug. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten om een zo voordelig mogelijk keuze te maken.
Wanneer je verschillende leningen met elkaar vergelijkt, zul je zien dat de rentepercentages sterk uiteen lopen. Kies je voor de lening met de laagste rente, dan kost de lening je zo min mogelijk geld.
De looptijd van de lening is de periode waarin je de lening aflost. Hoe langer de looptijd van de lening, des te lager de maandelijkse kosten. Het is echter aan te raden om een lening met een zo kort mogelijke looptijd te kiezen, omdat je anders onnodig veel rente betaalt. Kies voor een looptijd met maandlasten die je eenvoudig kunt betalen, ook als de inkomsten (tijdelijk) teruglopen.
Een lening kent verschillende voorwaarden. Zo zijn er regels over tussentijds extra aflossen. Door een lening versneld af te lossen, kun je veel rentekosten besparen. Niet iedere kredietverstrekker laat je hier echter vrij in, vaak wordt er een boeterente berekend. Daarnaast kun je ook een lening afsluiten met een ingebouwde of losse overlijdensrisicoverzekering. Met een dergelijke verzekering komt de verantwoordelijkheid voor de aflossing van de lening na jouw overlijden niet op de schouders van jouw nabestaanden terecht.
Lening aanvragen zzp’er
Er zijn twee verschillende leningen die je als zzp’er af kunt sluiten: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.
Vraag je een persoonlijke lening aan, dan ontvang je in één keer het volledige bedrag. Vervolgens betaal je iedere maand een vast bedrag terug. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en een deel uit rente. Het voordeel is dat deze lening vaste maandlasten, vaste rentekosten en een vaste looptijd heeft. Je weet dus precies wat je elke maand moet betalen en wanneer je van de lening af bent. Een nadeel is dat het meestal niet mogelijk is om tussendoor extra af te lossen zonder dat je een boeterente betaalt.
Bij een doorlopend krediet krijg je de beschikking over het volledige leenbedrag, maar bepaal je zelf hoeveel je daarvan opneemt. Het is daarmee een handige lening wanneer je wat extra geld achter de hand wilt hebben. Neem je niets op, dan betaal je ook niets. De maandlasten zijn afhankelijk van het openstaande bedrag en is opgebouwd uit een aflossingspercentage en een rentedeel. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat je vaak een hogere rente betaalt.
Heb je al een of meerdere leningen en wil je deze graag oversluiten naar één kredietverstrekker? Ook dat is mogelijk als zzp’er. Je sluit in dat geval een nieuwe lening af waarmee de kredietverstrekker de andere lening(en) in één keer afbetaalt. Let er wel op dat je ook bij een lening oversluiten te maken kunt krijgen met boeterente. Om een lening over te kunnen sluiten, moet je ook voldoen aan alle voorwaarden die de nieuwe kredietverstrekker voor een lening aan zzp’ers hanteert.