Algemeen

Goed nadenken over schenken

We kunnen het ons goed voorstellen dat je een schenking zou willen doen aan bijvoorbeeld één van je kinderen of één van je kleinkinderen. Het is een fijne manier om hen een steuntje in de rug te geven en bovendien kan het ook nog eens fiscaal aantrekkelijk zijn. Dat is het beste van beide werelden. Zelfs onroerend goed schenken behoort tot de mogelijkheden. Zo is er nog veel meer mogelijk dan je zou verwachten. Daarom is het aan te raden om vooraf goed na te denken over hoe je het schenken precies gaat aanpakken. Wat is het plan en wat zijn de gevolgen voor je eigen financiële situatie? Door hier vooraf goed over na te denken, kun je jezelf later kopzorgen besparen.

Bepaal binnen enkele stappen hoe je het schenken aanpakt

Schenken hoeft niet lastig te zijn, maar het staat buiten kijf dat het van belang is om vooraf hier goed over na te denken. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. De eerste stap in dit proces is het bepalen aan wie je jouw schenking wilt doen. In de praktijk komt een schenking vaak terecht bij kinderen of kleinkinderen, maar natuurlijk kan een schenking ook gedaan worden aan andere familieleden of non-familieleden. Daarnaast is een goed doel nog een optie. Dit bepaal je helemaal zelf. 

Vervolgens moet je na gaan denken over welke schenkingsvorm je voor kiest. Je kunt onroerend goed schenken, maar er zijn ook andere opties zoals direct schenken in de vorm van geld of beleggingen, ondernemingsvermogen schenken of het schenken van een lijfrentepolis. Er zijn veel opties waar je vooraf goed over na moet denken. Vervolgens denk je na over hoe veel zeggenschap je over dit vermogen wilt blijven houden. Kies je voor een familiefonds, vermogen onder bewind of schenken op papier? Hierna is het tijd om na te denken welk bedrag je gaat schenken, waarbij gelet kan worden op de regels omtrent het betalen van belasting. Bij vragen kun je altijd terecht bij een specialist die je verder kan helpen op dit vlak.

Nu is het moment om te schenken

Er zijn vele mogelijkheden als je wilt gaan schenken. Je kunt schenken aan kinderen of kleinkinderen, maar ook aan andere personen en zelfs aan goede doelen. Er zijn meerdere soorten schenkingen waar je voor kunt kiezen, waarbij je kiest voor datgene dat het beste bij je past. Ook bepaal je zelf in welke mate je zeggenschap blijft behouden over je schenking. Zo zal het je lukken om de schenking te doen die het beste bij je past.

Gerelateerde artikelen

Back to top button