Hypotheek

Huis kopen om te verhuren

Story Highlights
  • Gebruik een verhuurhypotheek of een investeringshypotheek
  • Hogere kosten dan je gewend bent
  • Je moet wel eigen geld hebben

Doorgaans koop je een woning om er vervolgens zelf met alle plezier in te gaan wonen. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Je kunt ook een huis kopen omdat vervolgens te gaan verhuren. Over wat daar allemaal bij komt kijken lees je hier meer.

Particulier waagt zich op de vastgoedmarkt

Ook de particulier beweegt zich mee en meer op de vastgoedmarkt tegenwoordig. De huizenprijs stijgt nog steeds en de vraag naar huurwoningen stijgt eveneens, zeker in het middensegment. Niet zo gek dus dat veel mensen overwegen om te gaan kopen om vervolgens weer te verhuren. Het kan zomaar eens een geweldige investering blijken. Het is zo dat een financiering van een huis om te verhuren wat anders in elkaar steekt dan wanneer je een huis koopt om zelf in te gaan wonen.

Je moet wel de beschikking hebben over eigen geld

Voor de koop van een huis om te verhuren kun je gebruik maken van een investeringshypotheek. De verhuurhypotheek is een andere mogelijkheid die geboden wordt. Nee, een zakelijke hypotheek is vaak niet beschikbaar als je een huis wilt kopen om vervolgens te verhuren. Hoe dan ook; je moet als je een huis wilt kopen om te verhuren zeker eigen geld beschikbaar hebben. Bij een hypotheek voor een woning om te verhuren in de vorm van een investeringshypotheek kun je namelijk slechts een bepaald percentage van de marktwaarde lenen. Stel je hebt twee ton nodig en er geldt een percentage van de marktwaarde van 80, dan kun je dus maximaal 160.000 euro lenen en zul je de resterende 40 mille zelf bij moeten leggen. Let op; vervolgens dien je ook nog de Kosten Koper te betalen. Reken maar uit!

Hogere kosten dan bij een reguliere hypotheek

Maak je gebruik van een verhuurhypotheek, dan krijg je te maken met wat hogere kosten dan je gewend bent als je een huis voor jezelf wilt kopen. De banken rekenen een renteopslag van vaak 1,5 procent. De lening is toch al duurder door hypotheekrenteaftrek. Die rente mag je immers alleen aftrekken voor de woning die je zelf bewoont. Omdat dit nu dus niet van toepassing is, kun je wel een deel van de hypotheek aflossingsvrij maken.

Huuropbrengsten worden meegeteld als inkomen

Ga je een huis verhuren, dan worden de huuropbrengsten meegeteld als inkomen. De bank kijkt naar de leencapaciteit zodra je een huis verhuurt. De huur wordt op die manier dus een onderdeel van de lening en wordt meteen meegerekend in de berekening van de bank. Dit doen ze overigens tot maximaal 70 procent.

Het gaat uiteraard om langdurige huur

Voor jou als eigenaar van de woning en de bank hebben een gezamenlijk belang, en dat is dat het huis tegen een juiste prijs verhuurd wordt. Let wel, we hebben het dan over langdurige verhuur. En dus zeer zeker niet over een verhuur via zoiets als Airbnb. Zaak dus om je goed in te lezen en kennis te nemen van de regels die gelden rondom de aankoop van een woning die je wilt verhuren. Het is in elk geval op geen enkele manier te vergelijken met de aankoop van een huis waar je wel in gaat wonen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button