Waarom de Europese brandstofcrisis in de winter beleggers ertoe aanzet om buitenlandse portefeuilles op te bouwen
Europa kan volgend jaar met een nog ergere energiecrisis te maken krijgen nadat de gasreserves leeg beginnen te raken om de kou van deze winter door te komen. Nadat Rusland de gastoevoer stopte als reactie op westerse sancties die waren opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne, vulden Europese landen opslagtanks tot bijna 90% vol. De gasprijzen zijn gedaald nadat ze in de maanden na de invasie in februari omhoog geschoten waren. Dit kan echter van korte duur zijn, aangezien landen strijden om LNG en andere alternatieven om het Russische gas te vervangen.
De gascrisis gaat beleggers niet in de koude kleren zitten. Inflatie is het hoogste van afgelopen tientallen jaren, de euro is in waarde gezakt en de aandelenmarkt is in elkaar gezakt.
De Europese aandelen kelderen al maanden lang, de dollar steeg naar het hoogste niveau in 22 jaar en obligaties werden opnieuw verkocht toen de vrees op een verhoging van de rentetarieven om de inflatie te beteugelen, de kans is groot dat grote economieën in een recessie terechtkomen.
Daarnaast spelen meer zaken een rol, zoals het besluit van de westerse wereldleiders om hun volledige aandacht te richten op het aanpakken van klimaatverandering via Build Back Better-programma’s. Dit leidt tot twee ernstige gevolgen: geopolitieke destabilisatie en fiscale en monetaire beleidsfouten.
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “De torenhoge prijzen, stijgende rentes en onzekere economische vooruitzichten wegen op de consument. Toch heeft het consumentenvertrouwen historisch gezien zijn dieptepunt bereikt op deze niveaus. Extra overheidssteun om de crisis in de kosten van levensonderhoud te verlichten, zal ook het sentiment temperen. Ondanks de sombere stemming van de gemiddelde consument blijft het Europese ondernemersvertrouwen relatief sterk. Ironisch genoeg blijven bedrijven relatief optimistisch over bedrijfswinsten, waarbij het management een sterke vraag meldt en de mogelijkheid om hogere kosten door te berekenen. ”
Hoe kunnen beleggers zich beschermen?
Voor beleggers is diversificatie het belangrijkste om zich te beschermen tegen een crisis. Sinds de jaren vijftig, toen Harry Markowitz, de uitvinder van de moderne portefeuilletheorie, het ‘de enige gratis lunch in de financiële wereld’ noemde, is iedereen het erover eens dat het diversificatie het belangrijkste is voor je beleggingsportefeuille. De huidige situatie van ‘grondstoffen omhoog, aandelen omlaag’ heeft me niet van gedachten doen veranderen.
Een goede manier om diversificatie aan te brengen in je beleggingsportefeuille zijn ETF’s kopen. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een ETF ten opzichte van een aandeel is directe diversificatie. Als je bijvoorbeeld een ETF koopt die een index voor financiële diensten volgt, krijg je eigendom in een mandje financiële aandelen in plaats van in een enkel bedrijf. Zoals het oude gezegde luidt, wil je niet al je eieren in één mand leggen. Als bepaalde aandelen binnen de ETF dalen, kan een ETF (tot op zekere hoogte) beschermen tegen volatiliteit. De eliminatie van bedrijfsspecifieke risico’s is het meest aantrekkelijke kenmerk voor de meeste ETF-beleggers.
Investeren in China
Slechts enkele weken geleden kelderde het marktsentiment op Chinese aandelen toen president Xi Jinping een historische derde termijn aan de macht bereikte. Maar sinds afgelopen week is hier verandering in gekomen. In de afgelopen week heeft Beijing echter een aantal onverwachte initiatieven genomen, waaronder de versoepeling van de harde zero-Covid-regelgeving, pogingen om de haperende vastgoedsector te redden en Xi’s persoonlijke terugkeer op het wereldtoneel, die voor een enorme stijging hebben gezorgd.
Sinds afgelopen vrijdag is de Hong Kong benchmark Hang Seng (HSI) Index met 14% gestegen, waarmee het volledig in bullmarkt gebied is, en meer dan 20% boven het recente dieptepunt. In dezelfde periode steeg een belangrijke Chinese aandelenindex in New York met 15%.
Volgens een recent onderzoek van de Bank of America onder Aziatische fondsbeheerders kijken beleggers nu ’tactisch constructief’ naar China door geloofwaardige veranderingen in de beleidsacties.
Beleggers verkochten in oktober Chinese aandelen uit bezorgdheid dat de toenemende controle van Xi over het land zal resulteren in de voortzetting van het huidige beleid zoals zero-Covid, die de financiële markten hebben geschaad en de economie hebben doen vertragen. Maar de laatste beleidswijzigingen waren voldoende om beleggers en analisten enthousiast te maken die wachten op enig teken dat China zijn regels versoepelt.
Naast de huidige veranderingen heeft het investeren in China verschillende voordelen zoals:
- Hoge rendementen voor de komende 10 tot 15 jaar
- Chinese aandelen bieden duidelijke diversificatievoordelen
- Chinese aandelen verschuiven meer naar consumptie- en innovatiegedreven economie
De Chinese aandelenmarkt wordt steeds toegankelijker voor buitenlandse investeerders. Deze aandelen markt biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden en veel diversificatievoordelen. Om het meeste rendement uit deze markt te vinden, moeten investeerders er zeker van zijn dat hun investeringspartner de lokale expertise heeft en bewezen expertise heeft over de Chinese markt, zodat jij gaat slagen in de ingewikkelde markt.