Algemeen

Nieuwe auto financieren? Het kan ook zonder een grote spaarpot

Story Highlights
  • Inclusief afschrijving onderhoud en wegenbelasting
  • Zo hoef je zelf geen groot bedrag op tafel te leggen
  • Voor private lease geldt geen bijtelling

Je wilt graag in een nieuwe auto rijden maar bent eigenlijk niet van plan je spaarpot om te keren? Denk dan eens aan private lease. Dan weet je steeds precies wat de maandelijkse kosten zijn voor en zeer compleet product. Zo goed als alle auto’s kunnen op deze wijze gereden hebben.

Gloednieuwe auto naar keuze

Private lease betekent een auto leasen inclusief afschrijving van de auto en de rente, onderhoud, wegenbelasting, een allrisk verzekering, pechhulp en standaard vervangend vervoer na 24 uur. Een borg is vaak niet nodig en ook het inruilen is een optie. Je rijdt met private lease een gloednieuwe auto naar keuze en schadevrije jaren zijn niet nodig om op deze manier een auto te leasen.

Geen eigenaar van de auto

Kies je voor private lease, dan word je geen eigenaar van de auto. Die blijft in eigendom van de leasemaatschappij. Is het contract afgelopen, dan lever je de auto gewoon weer in. Als het om zakelijke lease gaat, krijg je te maken met bijtelling. Bij private lease is dat niet het geval en betaal je dus alleen het leasebedrag per maand. Het ontbreken van de bijtelling is een van de voordelen van private lease. Rijd je zaklelijk dan betaal je elke maand een bepaald percentage over de fiscale waarde van de auto aan de belastingdienst. Dit is bij private lease dus niet nodig.

Contract voor onbepaalde tijd en WAO-uitkering

Voor je een auto uit mag zoeken, wordt wel altijd eerst een kredietcheck gedaan bij het BKR in Tiel. Sluit je een contract af en ga je middels private lease een auto rijden, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR. Je komt in aanmerking voor private lease als je een vast contract voor onbepaalde tijd hebt bij je werkgever. Ook een intentieverklaring bij een contract bij bepaalde tijd is voldoende. Ook als je pensioen en AOW geniet kun je een auto leasen, net als wanneer je een WAO-uitkering hebt. Met een WIA uitkering kan dit ook, als sprake is van een vaste uitkering die gelijk of langer is dan de duur van het leasecontract. Met een IVA uitkering kom je ook in aanmerking, net als wanneer je starter of zzp’er bent.

Niet bij een recente codering bij het BKR

Private lease is niet mogelijk als je ouder bent dan 78 jaar, een recente codering hebt bij het BKR, een WW uitkering geniet, studiefinanciering krijgt of een bijstandsuitkering hebt. Ook met een 0-urencontract is dit niet mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button