Ondernemen

Wat doet een bedrijfsadviseur?

Story Highlights
  • Bedrijfsadviseur helpt bedrijven bij het oplossen van problemen
  • Bedrijfsadviseur analyseert en adviseert
  • Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Je hoort het vast wel eens om je heen, iemand zegt bedrijfsadviseur te zijn. Je knikt vrolijk maar hebt eigenkijk geen idee wat een bedrijfsadviseur nou eigenlijk precies doet. Je bent niet de enige. Veel mensen hebben geen idee wat de werkzaamheden van een bedrijfsadviseur precies inhouden. Daar maken we nu voor eens en altijd een einde aan, want je leest hier precies wat een bedrijfsadviseur doet.

Een probleem dat niet zelf opgelost kan worden

Zoals de naam al doet vermoeden geeft de bedrijfsadviseur advies aan bedrijven of organisaties die een probleem hebben dat ze zelf niet op kunnen lossen. De bedrijfsadviseur handelt vraagstukken af die betrekking hebben op financiële zaken, personeel en organisatie en die betrekking hebben op de door het bedrijf te voeren strategie.  In beginsel zal de bedrijfsadviseur een probleem grondig analyseren. Op basis van zijn onderzoek brengt hij advies uit en vaak helpt hij vervolgens bij het begeleiden van de route naar een oplossing. Als een bedrijf een dergelijk probleem heeft dan zoekt het contact met een adviesbureau. Aan de hand van het type bedrijf stuurt dat bureau vervolgens een bedrijfsadviseur die moet helpen om de gerezen problemen op te lossen.

Minimaal een HBO opleiding

Als je iemand tegen komt die zich bedrijfsadviseur noemt, dan weet je dat zo iemand een prima baan heeft en dat er sprake is van iemand die hoog opgeleid is.  Iemand ook die in staat is om complexe vraagstukken op te lossen en die minimaal een HBO opleiding gevolgd heeft. Mocht je een carrière switch overwegen dan is het zeer de moeite waard om bedrijfsadviseur te worden. Het salaris kan heel aardig oplopen en ook de secundaire voorwaarden zijn vaak in prima in orde. Zo rijdt vrijwel geen enkele bedrijfsadviseur niet in een luxe auto van de zaak.

Leiderschap tonen

Je moet als bedrijfsadviseur wel iets kunnen. Zo moet je beschikken over analytisch vermogen en dien je leiderschap te hebben en dat ook te tonen.  Je moet goed kunnen plannen en organiseren en moet in staat zijn om plannen te presenteren en helder uit te kunnen leggen waarom bepaalde stappen ondernomen moeten worden. Je moet snel in beeld hebben met wat voor omgeving je te maken hebt en de bedrijfscultuur kunnen inschatten. Alleen dan namelijk ben je in staat om advies te geven, te begeleiden en om de voortgang te rapporteren. Ook moet je in staat zijn het zogenaamde verandermanagement door te voeren binnen een organisatie. Dat vraagt om een kwaliteit als overtuigingskracht.

Zit je met lastige management vraagstukken? Dan is het verstandig om hiervoor een management consultancy bureau. Samen realiseer je met een bureau verandering en kun je vooruitgaan boeken met je onderneming.

management consultancy bureau

Gerelateerde artikelen

Back to top button