AlgemeenOverig

Private lease of lenen?

Story Highlights
  • Ken het verschil tussen private lease en geld lenen
  • Check wat het goedkoopst is
  • Persoonlijke lening of private lease?

De aankoop van een auto is vaak een dure kost. Het kan dat je zelf niet meteen zo’n groot bedrag in een keer kan betalen. Gelukkig zijn hier enkele oplossingen voor. Twee daarvan zijn private lease en een lening aanvragen. Beide zorgen ervoor dat je over een wagen zou kunnen beschikken wanneer je er een nodig hebt.

Wat is het verschil tussen private lease en geld lenen?

Het concept van private leasing wordt steeds populairder. Het concept houdt in dat je een auto leaset. Dit wil zeggen dat je tegen een maandelijks bedrag een auto huurt van een bedrijf. Zij zorgen dan voor de inschrijving van het voertuig en maken de auto volledig gebruiksklaar. Daar hoef jij je als huurder van de auto geen zorgen over te maken.

Het maandelijkse bedrag dat jij betaalt aan de leasemaatschappij omvat meestal het onderhoud, de verzekeringen en de belastingen van de auto. Het kan zijn dat hier nog meer in gebundeld zit, maar dat kan je best bij de maatschappij navragen voor je een contract ondertekent.

Een leasecontract loopt meestal over de periode van vijf jaar. Je kan dit ook korter doen, maar dan is het maandelijks bedrag vaak hoger. Wanneer het contract afloopt, moet je de auto in perfecte staat terugbrengen naar de maatschappij. Heb je een bluts of een aantal krassen op de auto, dan moet je dat op eigen kosten wel laten repareren. De leasemaatschappij bekommert zich dan om de verdere verkoop van de wagen.

Een persoonlijke lening aangaan om een auto te kunnen kopen, heeft minder uitleg nodig. Je leent namelijk gewoon geld van een instantie om een auto te kunnen kopen. Twee belangrijke zaken zijn hierbij anders dan bij een private lease. Ten eerste ben je, nadat je de lening volledig hebt afbetaald, ook de eigenaar van je auto. Wanneer je dan een bluts of kras op je auto hebt, kan je zelf beslissen of je dit laat maken in een garage of niet. Ten tweede is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat je ook rente betaalt op deze persoonlijke lening. Je betaalt, net zoals bij een woonlening, meer af dan de aankoopprijs van je auto. 


Private lease of lening: wat is het goedkoopst?

Private leasing klinkt vaak heel aanlokkelijk. Je huurt een auto een aantal jaar en wanneer het contract afloopt, breng je de auto gewoon terug binnen en hoef jij er niets voor te doen. Toch zijn er een aantal nadelen aan heel het leasinggegeven. Bij een leasecontract is meestal ook een bepaald aantal kilometers vastgelegd dat je mag rijden. Rijd je meer, dan moet je bijbetalen per extra gereden kilometer. Moet je dus onverwacht extra kilometers doen doordat je bijvoorbeeld van job bent veranderd? Hou er dan best rekening mee dat de rekening serieus kan oplopen.

Een ander nadeel is al aan bod gekomen. Wanneer je een eigen auto hebt, hoef je niet voor elk krasje of elke deuk naar de garage te gaan om dit te laten repareren. Bij een private leasing is dat wel verplicht. De auto moet namelijk in de oorspronkelijke straat terug worden binnen gebracht. Dit zijn twee belangrijke elementen die er wel voor kunnen zorgen dat je op het einde van het contract heel wat onvoorziene kosten hebt. Een lening aanvragen voor een auto schrikt misschien in het begin wat af. Je betaalt ook meer dan de aankoopprijs van je wagen, maar je weet op voorhand wel wat je maandelijks gaat afbetalen. Hier komt geen verandering in.

Afhankelijk van de duur van de lening die je afsluit, kan het maandelijkse bedrag bij een private lease lager liggen. Echter heb je altijd kans op onvoorziene kosten.


Conclusie: auto leasen of persoonlijke lening?

Voor bedrijven is het concept van leasing misschien interessant voor de bedrijfswagens. Zo hoeven ze geen tientallen bedrijfswagens aan te kopen. Als particulier is dit vaak minder interessant. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden, zeker als je als jonge starter niet het kapitaal hebt om meteen een eigen wagen aan te kopen. Toch zijn er ook heel wat nadelen.

Voor een starter zijn de eerste jaren die je rijdt zonder ongeval ook heel interessant om daarna een lagere verzekering te kunnen krijgen. Dit voordeel heb je niet wanneer je gebruikt maakt van een leasewagen.

Wanneer je daarnaast besluit om het contract vroegtijdig af te breken omdat je bijvoorbeeld een firmawagen hebt gekregen, moet je ook een schadevergoeding betalen. Je hebt namelijk contractbreuk gepleegd. Een eigen wagen kan je veel sneller verkopen. De prijs die je hebt gekregen bij de verkoop, kan je dan gebruiken om je lening af te betalen.

Het belangrijkste voordeel van een lening is dat je op het einde van de rit wel sowieso een eigen auto hebt. Dat is niet het geval bij een leasewagen. Op lange termijn is een persoonlijke lening dus vaak interessanter.

Gerelateerde artikelen

Back to top button