Beleggen

Wat is CFD handel?

Story Highlights
  • CFD staat voor Contract for Difference
  • De voor- en nadelen
  • Vergelijk eerst de brokers

CFD staat voor Contracts for Difference. De handel in CFD is het speculeren op de koers van financiële markten, zonder dat je het onderliggende instrument daadwerkelijk koopt of verkoopt. CFD’s worden ook wel derivaten genoemd. De instrumenten waarin je handelt, kunnen aandelen zijn, maar ook forex, indices en grondstoffen.

De voordelen van handelen in CFD’s

Door je toe te leggen op de handel in CFD, ga je akkoord met het openen van een contract voor het verschil in prijs van een markt en dat vanaf het moment dat je positie geopend is tot het moment dat de positie gesloten wordt. Handel in CFD heeft voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld speculeren op prijsstijgingen in elke richting. Of je winst of verliest maakt is uiteraard helemaal afhankelijk van dat wat je voorspelt.

Over ‘short gaan’ en ‘long gaan’

Je kunt dus op de traditionele wijze beleggen. Je plaatst dan een transactie en kunt profiteren van de stijgende markt. Het aandeel wordt dan dus meer waard. Bij de handel in CFGD echter, kun je ook profiteren van een dalende markt. Kies je voor het verkopen van aandelen, dan heet dat ‘short gaan’. Koop je dan is sprake van ‘long gaan’.

Verliest als de waarde van een aandeel stijgt

Voorbeeld? Je denkt dat aandelen gaan dalen, dan zou je kunnen verkopen. Je ruilt het prijsverschil in tussen jouw positie als die wordt geopend en wanneer die gesloten wordt. Je behaalt winst als de koers van de aandelen daalt en maakt verlies als deze juist stijgt. Nog iets, bij de handel in CFD krijg je te maken met een hefboom.

Je krijgt te maken met de hefboomfunctie

CFD’s werken dus met een hefboom. Je hebt dan exposure tot een grote positie zonder dat je vanaf het begin de volledige kosten moet betalen. Je wilt bijvoorbeeld de positie openen gelijk aan duizend aandelen. Bij reguliere transacties zul je dan de volledige kosten van de aandelen vooruit moeten betalen. Bij een CFD betaal je slechts twintig procent van de volledige kosten. Dat is wat men een hefboom noemt.

Vergelijk de brokers altijd eerst

Ga je in aandelen en wil je beleggen? Dan krijg je altijd te maken met brokers, met makelaars in aandelen en andere producten dus. Je hebt daarbij echt wat te kiezen. Bekende broker is bijvoorbeeld Plus500. Voor je een broker kiest is het goed de brokers met elkaar te vergelijken. Kijk naar de kosten en maak vervolgens een afweging. Er kan nogal wat verschil bestaan tussen de brokers, zeker wat betreft de beheer- en commissiekosten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button