Algemeen

Start jouw (tweede) carrière bij de overheid

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, of ben je na een studie klaar om je eerste stappen op de carrièreladder te zetten? Dan is een baan bij de overheid misschien wel wat voor jou. De overheid biedt uiteenlopende banen en uitstekende carrièremogelijkheden. Schuilt er een ambtenaar in jou? We geven je 3 redenen om een baan bij de overheid te overwegen.

1 De overheid biedt zinvol werk

Vraag jij je wel eens af waar je het eigenlijk allemaal voor doet? Vind je werk bij de overheid dan weet je zeker dat je werk zin heeft. Werken bij de overheid betekent vrijwel altijd dat je een maatschappelijk belang dient. Je maakt jouw directe woonomgeving een beetje beter of mooier. Misschien krijg je zelfs enige zeggenschap binnen de afdeling woon-en leefomgeving, veiligheid, economische zaken, klimaat, volksgezondheid of onderwijs en cultuur. Of ga je mooie projecten ontwikkelen waarmee jij jouw steentje bij kunt dragen aan de maatschappij.

2 Je bouwt een breed netwerk op

Werk je bij de overheid, dan krijg je met allerlei verschillende partijen te maken. Je werkt niet alleen samen met directe collega’s, maar ook met andere instanties, stichtingen en bedrijven. Alleen al bij een enkel project kom je in contact met allerlei verschillende mensen. Denk je maar eens in wie er allemaal betrokken zijn bij het uitvoeren van nieuw beleid of het in goede banen leiden van een lokaal evenement. Afhankelijk van de functie bij de overheid, bouw je dus een heel breed netwerk op. En dat is altijd handig, zeker als je aan het begin van je carrière staat.

3 Veel verschillende functies bij de overheid

De ene ambtenaar is de andere niet: je kunt bij de overheid een groot aantal verschillende functies vervullen. Zo kan je projecten gaan managen, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een carrière als data-analist. Ambieer jij een baan bij de overheid, maar voldoe jij niet aan de opleidingseisen voor jouw functie? Dan is het vaak mogelijk om een traineeship te volgen. Met traineeships bij de gemeente leer je de kneepjes van het vak on the job terwijl je al direct een (starters)salaris ontvangt. Met een beetje geluk val jij zo goed in de smaak, dat je na de opleiding zelfs een baan aangeboden krijgt. Heb je eenmaal de eerste stappen gezet naar een baan bij de overheid, dan is er een grote kans dat jij kunt profiteren van mooie carrièremogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button