AlgemeenHypotheek

Waarom wel of niet met een makelaar samenwerken bij de verkoop van je woning

Wanneer je je woning wil verkopen, moet je altijd de beslissing nemen of je met een makelaar wil samenwerken of niet. Waar je ook je woning verkoopt, je hebt altijd een makelaar in de buurt, zoals makelaar Leeuwarden of makelaar Friesland. Een makelaar inschakelen heeft voor- en nadelen waardoor je voor jezelf moet uitmaken wat voor jou het interessantst is.

Wat zijn de voordelen?

Werken met een makelaar heeft verschillende voordelen. In eerste instantie heeft een makelaar heel wat kennis van de omgeving waar jij je woning wil verkopen. Hij of zij weet wat de gangbare prijzen zijn in de regio en wat een correcte verkoopprijs kan zijn. Of je nu een makelaar Leeuwarden of een makelaar Friesland nodig hebt, ze zijn expert in jouw regio.

Bovendien is de kans groot dat het klantenbestand en het netwerk van een makelaar groter is dan dat van jou en je omgeving. Een woning dat te koop staat via een makelaar zal in de meeste gevallen dus meer mensen bereiken dan wanneer je het particulier verkoopt.

Een ander voordeel is dat de makelaar een groot deel van het werk op zich neemt. Je hoeft je niet bezig te houden met het inplannen van bezoeken, aanvragen van de juiste documenten en het adverteren van je woning.

Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel van werken met een makelaar is natuurlijk het financiële aspect. Een makelaar heeft meestal recht op drie procent van de verkoopprijs. Wanneer je woning verkocht wordt aan 300 000 euro, moet je 9000 euro aan een makelaar betalen. Dat is een groot bedrag waar je rekening mee moet houden.

Daarnaast heb je geen controle over hoeveel tijd en werk een makelaar in het adverteren van je woning steekt. Er is altijd een kans dat woningen met een hogere verkoopprijs voorrang krijgen omdat de bonus van de makelaar daar ook hoger ligt. Bovendien heb je ook geen rechtstreeks contact met de potentiële kopers. Hierdoor heb je soms minder invloed op de onderhandelingen dan wanneer je zelf de gesprekken voert. Indien je nog steeds twijfelt of je een makelaar moet inschakelen, is een internetmakelaar misschien wel een optie. Je kan een internetmakelaar inschakelen om bepaalde zaken van een verkoop van jou over te nemen. Andere zaken zoals het inplannen van bezichtigingen kan je volledig zelf doen. Je kan vooraf bepalen welke diensten je graag wil gebruiken van een internetmakelaar.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button