Belasting

Houd rekening met deze belastingen in 2022!

Belastingen betalen is nooit leuk, maar je bent jammer genoeg verplicht om in bepaalde gevallen belastingen te betalen. Zo moet je elk jaar je inkomen doorgeven aan de belastingdienst waarop je inkomstenbelasting moet betalen. Naast de belastingen die voor iedereen verplicht zijn, zijn er nog verschillende andere soorten belastingen. In dit artikel worden enkele belastingen toegelicht.

Kansspelbelasting

De term kansspelbelasting zegt het eigenlijk al zelf. Deze belasting moet je betalen indien je aan kansspelen doet, zoals roulette en hier winst uit haalt. Belangrijk om te weten is dat je zowel als deelnemer of als organisator in sommige gevallen belastingen moet betalen. 

Wanneer je bijvoorbeeld verschillende casinospelen organiseert, zoals roulette en blackjack, dan ben je als organisator verplicht om kansspelbelasting te betalen. Indien de kansspelautomaten in je zaak staan, maar je bent zelf niet de eigenaar, dan hoef je geen belasting te betalen. Zo zijn er nog verschillende regels die bepalen of je als organisator aangifte moet doen of niet. Wanneer je kansspelen wil organiseren, is het aan te raden om je op voorhand te informeren.

Of je als deelnemer belasting moet betalen, hangt af van het bedrag dat je hebt gewonnen en waar je dit hebt gewonnen. Bij een buitenlands kansspel ben je bijvoorbeeld verplicht zelf aangifte te doen en de belasting te betalen. 

Dividendbelasting

Dividendbelasting is enkel van toepassing wanneer je deel uitmaakt van een vennootschap. Wanneer je als vennootschap een dividend uitbetaalt aan de aandeelhouders, ben je verplicht dit aan te geven en hierop belastingen te betalen. Ben je zelf aandeelhouder en ontvang je een dividend van een vennootschap? Dan kan je de ingehouden dividendbelasting in sommige gevallen terugvorderen via uw inkomstenbelasting. Of dit van toepassing is, wordt door een aantal factoren bepaald. Een van deze factoren is of je woonachtig bent in Nederland of niet. 

Een dividendbelasting is niet hetzelfde als een vennootschapsbelasting. Elke vennootschap is verplicht om een vennootschapsbelasting te betalen. In 2021 was dit bijvoorbeeld vijftien procent wanneer het belastbaar bedrag lager lag dan 245 000 euro. Lag dit hoger, dan ben je als vennootschap verplicht om vijfentwintig procent vennootschapsbelasting te betalen.

Het is niet eenvoudig om alles te weten over de verschillende belastingen in Nederland. Je het meerdere belastingen die niet op iedereen van toepassing zijn. Indien je twijfelt over bepaalde zaken, is het altijd beter om hier raad over te vragen. Je wil namelijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan waarbij je achterstallige belastingen moet terugbetalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button