Beleggen

4 manieren waarop Nederlandse beleggers hun vermogen kunnen beschermen de recordbrekende inflatiestijging

Hoogste inflatie in tijden, stijgende prijzen, beleggen is de oplossing, dit zijn allemaal termen die je afgelopen maanden met regelmaat langs hoort komen. En dit is niet zonder reden. In maart 2022 is de inflatie naar 9,7% gestegen en is hiermee de hoogste inflatie ooit na april 1976.

Hoogste inflatie in tijden, stijgende prijzen, beleggen is de oplossing, dit zijn allemaal termen die je afgelopen maanden met regelmaat langs hoort komen. En dit is niet zonder reden. In maart 2022 is de inflatie naar 9,7% gestegen en is hiermee de hoogste inflatie ooit na april 1976.
(Afbeelding: CBS)

Deze toename is voornamelijk te danken aan de stijgende prijzen van energiebronnen zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming. In vergelijking met vorig jaar is de prijs van energie met 157% gestegen. Deze forse stijging zorgt voor het grootste gedeelte voor de grote prijsstijgingen. 

Maar naast de energieprijzen hebben prijsstijgingen voor motorbrandstoffen en voedingsmiddelen een belangrijke rol in de prijsontwikkelingen. Motorbrandstoffen zijn met 36,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De prijs van een liter benzine ‘Euro 95’ is in een maand gestegen van €2,05 naar €2,29. 

Een hogere inflatie betekent voor consumenten dat ze hogere prijzen moeten betalen, waardoor ze hun koopkracht verliezen. 

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Tegen een achtergrond van aanhoudende wereldwijde volatiliteit van de grondstofprijzen die de grootste economieën van de wereld treft, is een snel herstel lastig. De VS worstelt nog steeds met het oplossen van het olietekort. Strategische olievoorraden in de VS dalen tot het laagste niveau sinds december 2001, met een verandering in drie maanden van min 38 miljoen vaten. Aandelen zijn nog nooit zo gedaald! De olieproductie herstelt zich zeer langzaam (in december 2021 op 11,8 mln b/d, momenteel op 11,9 mln b/d). Ook op de Europese markt is niet alles rooskleurig, wat er ook gebeurt. De inflatie stijgt, Europa’s grootste industriële clusters nemen af, de industrie in Duitsland (-4,8%) en Frankrijk (-4,6%).

Als het gaat om het tempo van het herstel, mogen we geopolitieke spanningen (sancties), stijgende rentes, die positieve economische processen vertragen, niet vergeten. Zodra supply chains zich beginnen te herstellen, geopolitieke spanningen (sancties) afnemen en de grondstoffenmarkt stabiliseert, kunnen we spreken van een direct marktherstel.”

Waar rekening met je rekening mee houden in tijden van inflatie?

De huidige cijfers over inflatie weerspiegelt voornamelijk prijsstijgingen die al plaats hebben gevonden. Expert verwachten dat door de huidige situatie in Oekraïne en de stijgende rente de inflatie rond de 5% zal zijn over de komende 12 maanden. En dat terwijl de huidige rente op de bank slechts 0,34% is. Veel mensen zullen een weg zoeken om hun vermogen te beschermen, door bijvoorbeeld hun geld te investeren. 

Manieren om jouw vermogen te beschermen

Aandelen

Wanneer jij jouw vermogen wilt beschermen dan kun je het beste focussen in een gediversifieerde portefeuille op aandelen. Bedrijven hebben namelijk de mogelijkheid om prijsstijgingen door te berekenen aan de consument. De oorzaak van inflatie is grotendeels te danken aan inflatie, want dit is gemeten aan de consumentenprijsindex. Aandelen vormen op langere termijn een belangrijke bescherming om hun koopkracht te kunnen beschermen.

Onze experts hebben drie aandelen met hoog dividend geselecteerd, die de moeite waard zijn om in de gaten te houden.

De huidige marktsituatie brengt veel onzekerheid met zich met op de aandelenmarkt en is het lastiger dan het in lange tijd is geweest. Dit komt voornamelijk door de hoge inflatie en lage rente. Deze factoren zorgen voor marktvolatiliteit en onzekerheid. De oplossing hiervoor is een gediversifieerd portefeuille te hebben. 

Maar welke aandelen zijn interessant? Als beleggers is het belangrijk om te concentreren op bedrijven die de stijgende inputkosten kunnen doorberekenen aan de klant, zoals bedrijven in basisconsumptiegoederen.

4 manieren waarop Nederlandse beleggers hun vermogen kunnen beschermen de recordbrekende inflatiestijging
(Afbeelding: Awealthofcommonsense)

Onroerend goed

Onroerend goed is een populaire keuze omdat het een meer bruikbare en populaire waardebehouding heeft in tijden van inflatie, terwijl het hogere huurinkomsten genereert.

Beleggers kunnen rechtstreeks onroerend goed kopen of erin beleggen door aandelen van een vastgoedbeleggingsfonds of gespecialiseerd fonds te kopen.

Vastgoed deed het bijzonder goed tijdens een uitbraak van aanhoudende inflatie in de jaren zeventig. Maar vastgoed is ook kwetsbaar voor stijgende rentetarieven en financiële crisissen, zoals blijkt uit de cijfers van 2007-2008. En renteverhogingen zijn de conventionele reactie van het monetaire beleid op de hoge inflatie.

4 manieren waarop Nederlandse beleggers hun vermogen kunnen beschermen de recordbrekende inflatiestijging
(Afbeelding: inflation data)

Grondstoffen

Een belangrijke active om je vermogen te beschermen is het investeren in grondstoffen. Wanneer de inflatie aantrekt, zijn beleggers geneigd om in materiële activa te investeren. Waarbij goud jarenlang de belangrijkste grondstof was en andere edelmetalen in mindere mate. Met als resultaat dat goud in waarde steeg, wanneer er een hogere inflatie is. Het is mogelijk om goud rechtstreeks te kopen bij een edelmetaal winkel, of je kunt indirect beleggen in een beleggingsfonds of een op de beurs verhandeld fonds(ETF) dat goud bezit.

Obligaties

Nu denk je waarschijnlijk hoezo Obligaties? Inflatie heeft doorgaans toch een schadelijk effect op vastrentende schulden? Dat klopt, maar niet voor inflatie geïndexeerde obligaties, die variabele rente bieden die is gekoppeld aan inflatie. Stijgt de CPI, dan stijgt ook de waarde van de investering.  

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en beslis wat voor jou de beste mogelijkheid is om je vermogen te beschermen tegen inflatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button