Algemeen

Wie is de werkgever bij payroll? 

Payrollen is een vorm van het ter beschikking stellen van personeel. Je kan zelf een medewerker aannemen of een medewerker laten verlonen op payrollbasis. Wanneer een werknemer op payrollbasis wordt ingeleend, is er een overeenkomst gesloten tussen drie partijen: de werknemer, de werkgever (hierna inlener) en het payrollbedrijf (hierna payroller). 

Als je gaat lezen over payrollen kom je al snel termen als juridisch werkgever, materieel werkgever en formeel werkgever tegen. De payroller is juridisch/ formeel werkgever van de payrollwerknemers. De payroller neemt alle werkgeverlasten op zich, waardoor de inlener wordt ontzorgd. De inlener is de materiële werkgever. Wil jij weten hoe een 

Verschil tussen materiële, formele en juridische werkgever


Er is een belangrijk verschil tussen de materiële werkgever enerzijds en de juridische/ formele werkgever anderzijds. De payrollonderneming is op papier de werkgever, maar het is de opdrachtgever (inlener) die het gezag uitoefent. Het payrollbedrijf is de juridisch werkgever van de payrollwerknemers. De payroller is de uitlener en de inlener de opdrachtgever. De juridisch werkgever leent de werknemers vervolgens uit aan de materieel werkgever. 

Bijvoorbeeld: een orderpicker voert taken uit voor het inlenende bedrijf Y, maar bedrijf X betaald de orderpicker uit en zorgt voor bijvoorbeeld de opbouw van vakantiegeld en pensioen. Bedrijf Y is de materiële werkgever en heeft het materiële werkgeverschap omdat de orderpicker daar de werkzaamheden uitvoert. Bedrijf Y heeft daarmee het dagelijks toezicht. 

Belangrijkste verantwoordelijkheden voor de materiele werkgever zijn het zelf regelen van de werving en selectie, inrichting van de werkplek, apparatuur, bedrijfskleding en Arbovoorzieningen. Kortom: de inlener is verantwoordelijk voor het toezicht op de werkvloer en de werkomstandigheden van de payrollmedewerker. In ruil voor het uitlenen van de werknemer moet de materieel werkgever uiteraard betalen voor de dienst van de payrollonderneming. 

De payrollonderneming neemt alle werkgeverlasten op zich en ontzorgt de inlener daarmee. De payroller zorgt onder meer voor de salarisadministratie en loonuitbetaling, arbeidscontracten en pensioenopbouw. Maar draagt ook de kosten bij andere verplichte werkgeverslasten zoals loondoorbetaling bij ziekte, beheren van ziek- en betermeldingen, verzekeringen etc. 

Door het materiaal- en juridisch werkgeverschap te splitsen, is het voor organisaties makkelijker om flexibel personeel in dienst te nemen. Zij hoeven zich zo minder druk te maken om de administratieve en juridische kant van een werknemer aannemen en eventueel ontslaan. Dit is een groot voordeel, omdat het juridisch werkgeverschap een vak apart is. Zo kunnen organisaties zich blijven richten op hun kerntaken.Overweeg jij ook om (een deel) van jouw medewerkers te verlonen op payrollbasis? Neem dan een contact op met een betrouwbare payroller zoals payroll select. Zij staan jou graag vrijblijvend te woord en bieden diverse mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button