Algemeen

Hoe lang blijft een BKR registratie staan?

Aan een BKR registratie kleeft een wat negatieve klank. Dat is niet nodig, want zo lang je betaalbedrag in orde is, kan de registratie alleen maar in je voordeel werken. Als je achter loopt bij de betaling van een krediet, dan echter kunnen kredietaanbieders extra kritisch worden bij de afweging om al dan niet een krediet te verstrekken.

Maand achterloopt bij een betaling

Er wordt melding gedaan bij het BKR als je een maand achterloopt bij een betaling. Vraag je een krediet aan, dan ziet de verstrekker dat je een achterstand hebt. Ze beschouwen dat als een soort van waarschuwing. Want als je de ene lening niet terugbetaalt, zou je dan de andere lening wel terug betalen? Een achterstand wil niet zeggen overigens dat je per definitie geen nieuw krediet krijgt.

Gewoon op tijd betalen

Heb je een registratie bij het BKR, dan blijft die vijf jaar zichtbaar. Dat is ook zo als de achterstand ingelopen is. Ook als je een betaalafspraak maakt met een kredietaanbieder, dan blijft ook dat vijf jaar zichtbaar. Dus ook als je de achterstand opgelost hebt. In alle gevallen is het beter om te voorkomen dat een achterstand in betaling door wordt gegeven aan het BKR. Dat doe je door gewoon op tijd te betalen. Het is verstandig dat je de betaling van het krediet automatisch afgeschreven wordt van je rekening. Dan kun je het in elk geval niet vergeten.

Doe iets aan de oorzaak

Verder is het belangrijk dat de kredietaanbieders de juiste contactgegevens van je heeft en reageer altijd op een betalingsherinnering. Verder is het belangrijk om bij betalingsproblemen iets aan de oorzaak te doen. Een krediet van 250 euro of meer en dat langer dan een maand duurt, staat bij het BKR geregistreerd. Heb je een zakelijk krediet van duizend euro waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent. Ook dan is sprake van een registratie bij Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Niet bij studieschuld of lening van familie en vrienden

Er zijn ook schulden die niet bekend zijn bij het BKR. Dan moet je denken aan een studieschuld en een lening van vrienden of van familie. Ook de hypotheek voor je eigen huis staat in principe niet geregistreerd. Alleen als je achterloopt met de betaling van je hypotheek, is dat bij het BKR bekend. Ook betalingsachterstanden bij de belastingdienst, de energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars zijn in principe niet bij het BKR bekend.

Je kunt echter ook kiezen voor een lening zonder BKR. Het gaat dan om bedragen onder de 250 euro. Zo is 100 euro lenen zonder BKR prima mogelijk. En die 100 euro kun je heel hard nodig hebben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button