Beleggen

Beleggingsrekening openen: waar moet je op letten?

Als jij je geld wilt beleggen, kies je graag direct de beste broker. Zeker wanneer je met een langetermijnstrategie belegt, is het fijn als jij je geld jarenlang bij dezelfde broker onder kunt brengen. Een wisseling van beleggingsrekening brengt namelijk vrijwel altijd extra kosten met zich mee. Maar hoe kies je de beste beleggingsrekening? De kosten en de voorwaarden, de extra’s en de gebruiksvriendelijkheid zijn in ieder geval zaken die bepalen of een beleggingsrekening bij jou past.

De kosten en de voorwaarden

Ga je een beleggingsrekening openen dan heb je in de eerste plaats te maken met beheerd beleggen of zelfstandig beleggen. Beheerd beleggen neemt jou alle zorgen uit handen, maar daar betaal je ook voor. Er kunnen namelijk naast transactiekosten ook servicekosten in rekening worden gebracht. Ga je zelf beleggen – bijvoorbeeld bij DEGIRO of BUX – dan betaal je niet voor de beleggingsrekening zelf, maar alleen voor de transacties die je doet. Soms betaal je zelfs geen transactiekosten en is beleggen helemaal gratis. Toch kan beheerd beleggen beter bij jou passen en dan kan het de servicekosten meer dan waard zijn.

De extra’s die een broker biedt

Ga je beleggingsrekeningen vergelijken dan valt op dat de diverse brokers ook inhoudelijk van elkaar verschillen. Zo bieden sommige brokers de mogelijkheid om de ontwikkelingen op de beurs nauwgezet te volgen zodat jij op het juiste moment een aan- of verkoopbeslissing kunt nemen. Er zijn ook diverse brokers waarbij je gratis cursussen kunt volgen om je kennis op het gebied van beleggen te vergroten. Stem de keuze van jouw beleggingsrekening ook af op de aanwezigheid van een klantenservice met een contactoptie die bij jou past. Sommige brokers kun je namelijk alleen mailen, terwijl er ook zijn die uitgebreide contactmogelijkheden bieden.

De gebruiksvriendelijkheid van een beleggingsrekening

Om te bepalen wat voor jou de beste beleggingsrekening is, kijk je ook naar de gebruiksvriendelijkheid van een broker. Beleg jij alleen via de browser, dan heb je wellicht andere eisen dan wanneer je enkel via de smartphone wilt beleggen. Nog niet iedere broker heeft ook een eigen app die beleggen altijd en overal mogelijk maakt. Ben je een gevorderde belegger, dan stel je waarschijnlijk ook andere eisen aan de interface dan een beginner. Ook de strategie die je kiest is van belang. Ben je een trader? Dan wil je een beleggingsrekening die jou 24/7 de charts laat zien. Kijk of het aanbod van een broker past bij jouw wensen, dan heb jij de beste beleggingsrekening voor jou zo gevonden. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button