Vooruitzicht van de welvaart: investeerders verheugen zich op de voorspelde groei van 3,6% voor de Nederlandse economie in 2022
Economische groei, welvaart, recessie, inflatie. Dit zijn allemaal termen die je regelmatig hoort, wanneer je het nieuws leest of hoort. Maar hoe staat de economie van Nederland ervoor?
Tijdens de corona crisis heeft de Nederlandse economie harde klappen gekregen. In het tweede kwartaal van 2020 is de Nederlandse economie met 8,4% gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder. In het verleden is er door de CBS een soortgelijke daling nog nooit gemeten. Gelukkig is het bruto binnenlands product weer terug op het oude niveau en voor het jaar 2022 wordt er een groei verwacht van 3,6% en een groei van 1,7% in 2023. Deze cijfers zijn vrijgegeven van De Nederlandse Bank. De Nederlandsche Bank heeft wel aangegeven dat er verschillende scenario’s mogelijk zijn door de onzekerheid van het corona virus en de inflatie. Waarbij het eerste scenario rekening houdt met het terugkeren van het virus en het tweede scenario rekening houdt met de internationale hogere inflatie.
(Afbeelding: CBS)
Sinds het verdwijnen van de maatregelen met betrekking tot het virus, zijn bij veel huishoudens de bestedingen gestegen. Door de snelle toename zijn er bij productiebedrijven tekorten aan materialen en voedingsbronnen, waardoor de vraag groter is dan het aanbod. Doordat de vraag groter is dan het aanbod lopen de levertijden op en zijn prijsstijgingen een ontwikkeling in de markt.
Inflatie
Misschien wel het meest voorkomende wordt in kranten en op het nieuws, inflatie. Inflatie is het toenemen van de prijs van diensten en goederen, waardoor je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. De inflatie in november 2021 was de hoogste inflatie sinds september 1982. De hoge inflatie komt voornamelijk door de flinke stijging van brandstof, gas, elektriciteit en voeding. De energieprijzen zijn in november met 53% duurder dan een jaar eerder. Motorbrandstoffen zoals benzine zijn in november 2021 31,4% duurder dan een jaar eerder. Al deze prijsstijgingen hebben invloed op het hele productieproces, met als resultaat stijgende inflatie.
(Afbeelding: CBS)
Aandelen en inflatie
Ondanks de stijgende inflatie is de beurs positief gestart. Uit het verleden is gebleken dat bij zorgen over de economie, dat men afstand wilt doen van de aandelen. Wat zonde is, want bij inflatie is het beleggen in aandelen goed voor op langere termijn.
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Aandelen worden traditioneel gezien als een bescherming tegen inflatie, omdat van bedrijven wordt verwacht dat ze stijgende inputkosten kunnen compenseren door hogere prijzen te vragen voor hun producten en diensten. In deze omgeving wordt van de meeste bedrijven verwacht dat ze groei in inkomsten en winst laten zien, samen met stijgende inflatie. In perioden van hoge inflatie kunnen beleggers een hogere allocatie naar aandelen in hun portefeuilles overwegen. Aangezien er al lang een hogere inflatie wordt verwacht en veel aandelen de stijgende inflatie in hun waarderingen hebben “meegewogen”, is het mogelijk dat de inflatie haar hoogtepunt al nadert. De inflatie is fors gestegen als gevolg van een sterke vraag van de consument en aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten en grondstoffen.”
Naar verwachting blijft deze stijgende inflatie aanhouden en is het verstandig om in aandelen te investeren of de aandelen te behouden.
Verspreiding
Om je vermogen en de waarde van het portfolio te beschermen is het aan te raden om een divers portfolio te hebben. Je kunt investeren in aandelen, vastgoed maar ook obligaties. Wij hebben 5 obligaties geselecteerd die in euro zijn uitgegeven door toekomstgerichte bedrijven met een leidende positie in de sector.
Welke sectoren profiteren van de groeiende economie?
Door de groeiende economie zijn er bepaalde sectoren die hier meer van profiteren dan andere sectoren. De sectoren die het meeste gaan groeien is de horeca, tech en de transportsector.
Horeca
Tijdens de corona crisis is de horeca bijna twee jaar gesloten geweest. Nu de horeca weer open mag zijn, profiteert de consument hiervan en bezoeken ze vaker een horecagelegenheid. Alleen de horeca zit nu met een gevaar, de toenemende prijzen van voedsel en drank. Deze prijzen blijven stijgen en de vraag is wat de consument maximaal wilt betalen voor zijn eten of drinken.
Tech
De vraag maar elektronische producten met een chip blijft ongekend hoog en er is een groot chip tekort in de wereld. Doordat er meer vraag is dan aanbod kunnen bedrijven meer vragen voor hun producten. Deze bedrijven zullen profiteren van een groeiende markt.
Transport
Ondanks de waardeketen in de transport verstoort is en de toeleveringen vertraagd zijn, is de vraag naar producten extreem hoog. Al deze producten moeten vervoert worden, dit maakt de transportsector een stijgende markt.
Conclusie
De combinatie van inflatie en groeiende economie is positief voor de Euronext Amsterdam. De prijs en het rendement van aandelen zal gaan stijgen doordat bedrijven de kosten doorberekenen in de prijs, met als resultaat hetzelfde of meer rendement.