Ondernemen

Wanneer moet ik mijn overheaddeur vervangen?

Een investering in een nieuwe overheaddeur doet u natuurlijk niet zomaar. Als u een overheaddeur heeft die al wat langer in gebruik is, kan het zijn dat hij wat gaat haperen of er verweerd uit gaat zien. Maar wanneer moet u deze deur nu vervangen? We vragen het Bert Tiemessen, verkoopspecialist bij Rolflex, fabrikant van de Compact overheaddeur.

Wanneer moet ik mijn overheaddeur vervangen?

“Er is niet één antwoord op die vraag.” , legt Bert Tiemessen uit. “Uiteraard zijn er situaties waarbij het heel duidelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de deur onherstelbaar beschadigd  is en niet meer gerepareerd kan worden. Er zijn echter ook situaties waarbij de klant twijfelt. Er zijn altijd meerdere factoren die meespelen in de beslissing. Denk aan de staat van de deur, extra wensen en wensen ten aanzien van het uiterlijk van de deur. Last but not least: isolatie; als de bestaande deur aan alle kanten tocht gaat dat uiteraard ten koste van het energieverbruik en dan kan vervanging zeker verstandig zijn. Zeker met de huidige energieprijzen.” Aldus Tiemessen.

De staat van de overheaddeur

“Als u de overheaddeur regelmatig onderhouden heeft, zullen er wellicht al een aantal onderdelen vervangen zijn. Onderdelen als motoren, kabels en panelen kunnen relatief gemakkelijk vervangen worden, waardoor de deur weer helemaal als nieuw is. Leeftijd alleen zegt dan niet zo veel. 

Merkt u echter na een aantal jaren dat de deur niet zo heel goed meer loopt, er regelmatig onderdelen stuk gaan en u steeds maar weer een monteur langs moet laten komen, dan adviseren onze monteurs ter plaatse  u meestal wel om eens na te denken over een nieuwe deur. Vooral ook als uw wensen ten aanzien van de deur inmiddels veranderd zijn.”

Nieuwe wensen ten aanzien van de deur

“Als de deur in het gebouw is geplaatst door een vorige eigenaar of huurder, dan  kan het zijn dat er nieuwe wensen zijn ten aanzien van de deur. Misschien wenst de huidige gebruiker van het pand meer lichtinval of moeten personen gemakkelijker toegang krijgen door middel van een loopdeur. Alhoewel u in een oudere deur ook vensters of een loopdeur kunt toevoegen na installatie, is het bij oudere deuren meestal interessanter om de oude overheaddeur te vervangen door een nieuwe. “

Wensen ten aanzien van de uitstraling van de deur

“Het aanzien van de deur verraadt vaak de leeftijd van de deur. De oude verflaag vertoont na enige tijd sporen van slijtage en verwering. Zeker bij deuren die te maken hebben met felle zon en extreme weersinvloeden is dit uiteindelijk zichtbaar. In dit geval kan het zijn dat die oudere deur u een doorn in het oog wordt. Ook als de deur er nog wel mooi uitziet, kan het zijn dat u vindt dat de kleuren niet meer zo goed passen bij uw gewenste uitstraling. Nu is het zeker mogelijk om de deur te laten verven, dus dit hoeft op zich geen reden te zijn om direct een nieuwe deur te nemen, maar als er ook andere gebreken of wensen zijn, kan dit wel de doorslag geven om te besluiten toch de overheaddeur te vervangen.”

Wanneer moet ik mijn overheaddeur vervangen?

Slechte isolatie van de overheaddeur

“Energiebesparing wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de huidige prijzen. Zeker bij grotere deuropeningen kan een nieuwe, geïsoleerde deur al snel veel besparen. Bijkomend voordeel is dat de ruimte achter uw nieuwe deur comfortabeler is voor uw personeel. Nieuwe overheaddeuren zijn vrijwel altijd beter geïsoleerd dan oude schuif- of roldeuren. Als energiebesparing echt cruciaal is, zijn er zelfs ook extra geïsoleerde deuren verkrijgbaar.”

De combinatie van factoren

Tiemessen: “Het is dus vaak de combinatie van factoren die bepaalt wanneer de roldeur vervangen moet worden. Als er andere wensen zijn én de deur functioneert ook al niet meer zo heel goed, dan kan vervangen een optie zijn. We zien overigens vaak wel dat een grondige renovatie en/of extra investeringsruimte de beslissing versnelt. “ Het vervangen van een oudere overheaddeur kan overigens ook nog onverwachte voordelen opleveren “Nieuwe deuren hebben vaak een betere beveiliging tegen zowel ongevallen door beknelling als ook tegen inbraak. Ook zijn er veel meer keuzes in bijvoorbeeld bedieningen, waardoor uw deur ook praktisch slimmer is.”

Heb je tot slot nog tips voor de lezer?

“Let goed op het ruimtegebruik van de nieuwe roldeur. Vooral bij vervangen van een roldeur of schuifdeur geldt: Niet iedere deur past overal. Gebruikt u nu een schuifdeur of een roldeur waarbij de deur zich klein oprolt (net als bij een rolluik), dan kan het zijn dat standaard deuren niet passen. Ook in andere situaties kan het zijn dat uw nieuwe roldeur veel meer ruimte opeist dan u wenst.  In dat geval  is het verstandig zijn om te kijken naar een ruimtebesparende deur zonder plafondrails, maar dan wel met de isolerende kwaliteiten van nu. Een voorbeeld hiervan is de Compact roldeur. Ik adviseer u graag over de vele mogelijkheden van deze unieke deur”.  

Wilt u meer weten over de unieke Compact roldeur? Kijk op www.rolflex.com.

Gerelateerde artikelen

Back to top button