Hypotheek

De mogelijkheden in de hypotheekwereld

Ben je van plan een woning te kopen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze te financieren. Er zijn namelijk verschillende hypotheek mogelijkheden. Als je een hypotheek neemt ga je altijd eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Deze geeft je namelijk een advies over welke hypotheek je kunt nemen en wat de maximale hoogte van de hypotheek kan zijn. in dit blog bericht willen we je daarom de mogelijkheden van het nemen van een hypotheek uitleggen. Hierdoor kun je met kennis naar de hypotheekadviseur en weet je precies waar hij het over heeft!

Een annuïteitenhypotheek afsluiten

Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Gedurende deze hypotheek blijven je maandlasten gelijk. Het voordeel van deze hypotheek is dat je maandlasten gelijk blijven, maar de verhouding tussen rente en aflossing veranderd. Omdat je de rente bij de belasting kunt aftrekken, is het nettobedrag dat je betaald lager in het begin. Dit is erg fijn als je net een gezin wilt starten. Je hebt dan in de eerste jaren een belastingvoordeel en als je eenmaal meer verdient op het werk, betaal je netto wat meer voor de hypotheek. 

Kiezen voor een lineaire hypotheek

Een andere keuze die je kunt maken, is voor een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. In tegenstelling tot de annuïteitenhypotheek, blijft aflossing hetzelfde voor iedere maand. Het voordeel van de lineaire hypotheek is dat je netto maandlasten iedere maand dalen. Je hypotheek loopt namelijk lineair af. Daarnaast liggen de totale rentelasten van een lineaire hypotheek ook lager dan andere hypotheken. Dit komt omdat je aflossing iedere maand hetzelfde is. het nadeel is echter wel dat je altijd met een hoog bedrag begint. De rente is namelijk bij de eerste aflossing het hoogste. Hierdoor betaal je direct veel hypotheek, maar loopt dit wel jaarlijks af. 

Past een aflossingsvrije hypotheek beter bij jou?

Ook kun je (voor een deel) een aflossingsvrije hypotheek nemen. Met een aflossingsvrije hypotheek geniet je van grote fiscale voordelen. Je betaalt dan namelijk alleen maar de hypotheekrente en geen aflossing. Het voordeel hiervan is dat je deze rente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarnaast zijn ook je maandlasten erg laag, omdat je de hypotheekschuld niet aflost. Het nadeel is natuurlijk wel dat je geen hypotheek aflost, waardoor je geen kapitaal opbouwt. In veel gevallen kun je voor een gedeelte een aflossingsvrije hypotheek nemen. Als je dit voor een bepaald bedrag van de totale hypotheek neemt, profiteer je van de lage maandlasten, maar bouw je toch een beetje kapitaal op. Vervolgens kun je altijd zelf kiezen of je meer aflost of niet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button