HypotheekOverig

Hoe lang duurt het om een hypotheek rond te krijgen?

Story Highlights
  • Eerst word je financiële situatie in kaart gebracht
  • Notaris is de laatste halte in het gehele traject
  • Goed voorbereid is het halve werk

Heb jij eindelijk je droomhuis gevonden in Groningen? Dan is het zaak de hypotheek in orde te maken. Hoewel dat gemakkelijk klinkt is daar wel de nodige tijd mee gemoeid. Het gehele traject kan wel tussen de vier en de acht weken duren als je het adviesgesprek als startpunt neemt en het tekenen van de notaris als eindpunt markeert. Je kunt zelf echter zorgen voor een versnelling van dit proces. Uiteraard doe je daarbij altijd een beroep op de hypotheekadviseur in Groningen.

Eerst worden je financiële gegevens in kaart gebracht

Ook nu is de financieel adviseur je steun en toeverlaat. Ook hij kan echter niet altijd voorkomen dat het definitief rond krijgen van een hypotheek wel even kan duren. De eerste stap is om samen met je adviseur je financiële gegevens in kaart te brengen. Naar aanleiding daarvan zoeken jullie samen de meest geschikte hypotheek uit. Vervolgens doet de financieel adviseur een aanvraag de deur uit. Vervolgens ontvang je een rente aanbod. Je hebt twee weken de tijd om op dit aanbod te reageren. Ondertussen wil de kredietverstrekker weten of je überhaupt wel in staat bent om de hypotheeklasten te dragen. Daarom bekijken ze jouw financiële situatie. Dit doen ze op basis van een aantal door jou aangeleverde documenten.

Pas na het bezoek aan de notaris is het tijd voor een glaasje champagne

Heeft de geldverstrekker de situatie beoordeeld, dan ontvang je een definitieve offerte. Die controleer je samen met je hypotheekadviseur en stuur je ondertekend retour. Krijg je daarna een definitief akkoord, dan is de hypotheek in Groningen een feit. Daarmee zit het traject er echter nog niet op. Op het moment dat alle papierwerk verder in orde is ga je langs de notaris. Daar teken je de hypotheekakte en de akte van overdracht en pas dan kun je een glaasje champagne drinken.

Wees eerlijk en zorg dat je de benodigde documenten beschikbaar en bij de hand hebt

Natuurlijk duurt het je gevoelsmatig altijd te lang. Net als de hypotheekadviseur Groningen dat zal trachten te doen, kun jij ook helpen het traject enigszins te versnellen. Zo is goed voorbereiden het halve werk. Oriënteer je van te voren goed en weet waar je over praat. Eerlijkheid helpt eveneens om de snelheid in het traject te houden. Vertel dus als er sprake is van een studieschuld, en registratie bij het BKR of roodstand op je betaalrekening. Doe je dat niet dan kunnen aanvullende documenten gevraagd worden of heeft de geldverstrekker aanvullende vragen en dat houdt de boel alleen maar op. Krijg je een rentevoorstel? Stuur die dan zo snel mogelijk retour. Je hebt er een termijn van veertien dagen voor, maar waarom zou je zo lang wachten, Hoe eerder je retourneert, hoe sneller je de hypotheek rond hebt. Al op voorhand weet je – als jij je goed georiënteerd hebt- welke documenten gevraagd worden als je een hypotheekaanvraag doet. Zorg dat je die gegevens bij de hand hebt. Want hoe sneller je alle documenten verstuurd hebt, hoe sneller je uitsluitsel krijgt. Kwestie van goed voorbereiden dus.

Behoorlijk wat papierwerk

Over voorbereiden gesproken. Bij het in orde maken van een hypotheek komt altijd behoorlijk wat papierwerk kijken. Als jij je goed wilt voorbereiden dan is het alvast goed om te weten dat een recente loonstrook, een werkgeversverklaring, een salarisstrook van een recente maand, je legitimatie, een recente bankafschrift met daarop duidelijk het rekeningnummer en eventueel aan aanvraagformulier verpande polissen. Wil je een bestaande woning kopen dan wordt een taxatierapport gevraagd net als de voorlopige koopakte en eventueel een specificatie van de verbouwingskosten. Bij een nieuw huis zal zeker om een koop- of aannemingsovereenkomst gevraagd worden. Verder kan het zijn dat om een opgave van de lopende financieringen en of een aflossingsbewijs gevraagd wordt, net als een IB 2012.

Gerelateerde artikelen

Back to top button