Hypotheek

Extra hypotheek of geld lenen?

Wil je geld lenen voor een verbouwing? Dan heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt dan namelijk besluiten om je hypotheek te verhogen, maar je kunt ook een lening afsluiten. Wil je de juiste beslissing maken, dan is het belangrijk om te weten hoeveel je kan lenen. Daarnaast kan het per situatie verschillen of het beter is om de hypotheek te verhogen of om een lening af te sluiten.

Kijk niet alleen naar de rentepercentages

De rentepercentages op een hypotheek zijn gunstiger dan de rentepercentages op een persoonlijke lening. Toch betekent dat niet direct dat een hypotheek de betere keuze is. Het nadeel van een extra hypotheek is namelijk dat je naar de notaris moet. Je zal dus ook weer notariskosten moeten betalen. Een hypotheek afsluiten kost dus meer dan een lening afsluiten voor een verbouwing. Dat is dus ook iets om rekening mee te houden als je nog tussen deze twee opties twijfelt.

Het is ook goed om te weten dat de looptijd van een hypotheek van langere duur is. Investeer je in bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is het prettiger wanneer je lening al afbetaald is voordat de zonnepanelen aan het eind van hun levensduur zijn. Zo zijn er nog meer voorbeelden van investeringen waarbij de kortere looptijd prettig is.

Afhankelijk van diverse factoren

Of een extra hypotheek of een lening goedkoper is, is dus afhankelijk van verschillende factoren. Daarom is het aan te raden om een adviseur in te schakelen indien je benieuwd bent wat in jouw geval voordeliger is. De kosten die je kwijt zal zijn aan een gesprek met een adviseur zijn laag in vergelijking met wat je kunt besparen door de juiste keuze te maken. Een adviseur zal voor je berekenen welke keuze voor jou financieel gezien het meest aantrekkelijk is. Zo hoef je niet meer te gokken wat aantrekkelijker is, maar weet je zeker dat je voor de optie kiest die voor jou het meest gunstig is. Het is natuurlijk prettig als je die zekerheid hebt.

Indien je geen woning hebt is een hypotheek geen optie

Heb je momenteel geen woning? Dan is het natuurlijk geen optie om voor extra hypotheek te kiezen. In dat geval zul je dus altijd voor een persoonlijke lening moeten kiezen, tenzij dat je bereid bent om een huis te kopen. De keuze tussen een extra hypotheek aanvragen of geld lenen is dus eigenlijk alleen relevant als je bijvoorbeeld gaat verbouwen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button