Hypotheek

Hypotheek aanvragen zonder vast contract

Story Highlights
  • Ook zonder vast contract kun je een hypotheek afsluiten
  • Een hypotheek met een intentieverklaring van de werkgever
  • NHG biedt geldverstrekker extra zekerheid

Veel mensen nemen niet eens de moeite om een hypotheek aan te vragen als ze geen vast contract hebben. Want dat lukt immers toch niet. Hoe anders is de werkelijkheid. Want ook als je geen vast contract hebt, kun je best een hypotheek afsluiten. En daar hoeft niet eens een financieel adviseur aan te pas. FFIN.nl legt uit hoe dit mogelijk is.

Met een intentieverklaring toch een hypotheek

Een vast contract is dus geen keiharde eis meer. Heb je een flexibel contract of een contract voor bepaalde tijd, dan kun je met behulp van een intentieverklaring een hypotheek krijgen. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring. In de intentieverklaring stelt de werkgever dat als de marktomstandigheden gelijk blijven en je op dezelfde wijze blijft functioneren het de bedoeling is dat je een contract voor onbepaalde tijd aangeboden krijgt op het moment dat de huidige verbintenis voor bepaalde tijd is afgelopen.

Met een NHG loopt de bank minder risico en is een lagere rente mogelijk

Is er sprake van een flexibel contract of een andere arbeidsrelatie, dan kijkt men naar het genoten inkomen van de afgelopen drie jaar. Een van de opties is het aangaan van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Van het Waarborgfonds Eigen Woningen krijgt de geldverstrekkende bank dan deze garantie. Dat betekent dat de bank minder risico loopt als het een hypotheek met iemand afsluit. Wat je dan vaak ziet is dat banken met de garantie op zak een lagere rente aanbieden. Deze korting kan oplopen tot soms wel 1 procent. Door de lagere rente en bij een rentevaste periode van 10 jaar, is het mogelijk om een hogere maximale hypotheek afsluiten.

Vraag een starterslening aan bij de gemeente

Een andere optie is om als je niet genoeg hypotheek bij elkaar kunt krijgen, je een starterslening kunt krijgen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Mocht je geen vast contract hebben en plannen hebben een huis te kopen, dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekspecialist. Die kan je de mogelijkheden schetsen om zonder vast contract toch een hypotheek af te sluiten. Want dit blijft uiteraard maatwerk omdat geen enkele situatie gelijk is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button