Hypotheek

Lineaire hypotheek

Story Highlights
  • Betaal gedurende de looptijd van de hypotheek steeds minder
  • De rente neemt steeds verder af
  • Lineaire hypotheek is een voordelige hypotheek

Als je een huis wilt kopen dan heb je de mogelijkheid om verschillende hypotheken af te sluiten. Een daarvan is de lineaire hypotheek, een hypotheek die gekenmerkt wordt door het feit dat je hoe langer de hypotheek duurt, hoe minder je betaalt. In de beginperiode van de hypotheek betaal je dus het meest.

Daadwerkelijk aan het einde van de hypotheek afgelost

Net zoals voor de annuïteitenhypotheek geldt, is een lineaire hypotheek een hypotheek die daadwerkelijk aan het einde van de looptijd is afgelost. Je betaalt in principe elke maand hetzelfde bedrag en daarom wordt deze hypotheek ook wel een hypotheek genoemd met een gelijkmatige aflossing. Omdat je echt aflost, worden de kosten gaandeweg de hypotheek steeds lager. Je betaalt dan elke maand minder rente terwijl het aflossingsbedrag steeds hetzelfde bedrag is.

Je profiteert logischerwijs wel iets minder van de hypotheekrenteaftrek

Het feit dat je zeker weet dat je de hypotheek aflost en gedurende de looptijd steeds minde betaalt per maand worden wel als de grootste voordelen van deze hypotheek beschouwd. De lineaire hypotheek wordt ook wel een voordelige hypotheek genoemd. Wel is het zo dat je bij deze hypotheek minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek dan bijvoorbeeld bij de aflossingsvrije hypotheek het geval is. Dat komt omdat je bij deze belasting dus alleen de rente af kunt trekken. Bij de lineaire hypotheek betaal je elke maand minder rente en krijg je dus ook minder rente terug. Desondanks geldt de lineaire hypotheek als de meest voordelige hypotheek die je af kunt sluiten.

Zo houd je steeds wat meer geld  over

De lineaire hypotheek geldt als een perfecte hypotheek voor mensen die in het begin van de hypotheek in staat zijn wat meer geld te betalen en die later graag wat extra geld over willen houden. Vaak kun je onder voorwaarden extra aflossen bij het op deze wijze financieren van je woning. De afnemende lasten van een lineaire hypotheek gelden als een gedeeltelijke bescherming tegen een verhoging van de rente, mocht die na een aantal jaren ineens hoger wordt. Op die manier komen de totale lasten eigenlijk niet hoger te liggen dan bij de start van de hypotheek. Je kunt het ook anders formuleren; omdat de hoofdsom afneemt, heeft een eventuele rentestijging bij een lineaire hypotheek veel minder impact.

Naarmate de hypotheek steeds minder betalen en meer overhouden? Dan is de lineaire hypotheek echt iets voor jou. De specialist op het gebied van hypotheken kan je er alles over vertellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button