Ondernemen

Alles over financial controllers

Story Highlights
  • Checkt of bedrijf financieel gezond is
  • Specialist is tijdlelijk in te huren
  • Mening doet er echt toe

Managers nemen beslissingen op basis van adviezen. Eén van hun adviseurs is de financial controller.

Wat doet een financial controller?

Elke onderneming heeft wel een financiële afdeling. In de eerste plaats houdt die zich bezig met de boekhouding, facturen opmaken, facturen betalen en dat soort van zaken. Een andere belangrijke taak is opvolgen of het bedrijf nog financieel gezond is. Daar houden de financial controllers zich mee bezig. Ze zorgen voor periodieke rapportages, maken de budgetten op, analyseren de financiële resultaten en stellen kritieke prestatie-indicatoren op. Met andere woorden: zij fungeren als aanspreekpunt en adviseur van het management en zorgen ervoor dat de organisatie keuzes kan maken op basis van goed onderbouwde cijfers.

Financial controller salaris

Niet elke firma heeft de behoefte om iemand met zo’n profiel voltijds ter beschikking te hebben. Zeker voor een kleine onderneming met weinig personeel of weinig nood aan investeringen, zou de personeelskost voor een financial controller te hoog zijn in verhouding tot het rendement. Een mogelijkheid is dan om tijdelijk een specialist in te huren als er nood aan is. Staan bijvoorbeeld is zo’n partner die mensen in huis heeft om je bij te staan.

Trouwens, als je als financial controller voor een firma werkt die werknemers ‘verhuurt’ zal je salaris doorgaans wat hoger liggen en worden aangevuld met een wagen, een smartphone, een laptop en een vergoeding voor de nodige onkosten.

Junior financial controller

Eigen aan een adviserende functie is dat er door het management meer waarde wordt gehecht aan het advies als de betrokken adviseur meer ervaring heeft. Natuurlijk moet je eerst de kans krijgen om de nodige ervaring op te doen, dat spreekt voor zich. In grotere ondernemingen of bij bedrijven die financial controllers uitzenden, is er altijd wel nood aan junior profielen. Zij kunnen werken aan eerder eenvoudige rapporten of rapporten voorbereiden voor de meer ervaren collega’s.

Financial controller opleiding

Als financial controller werk je voortdurend met financiële gegevens. Als je een opleiding met die insteek hebt gevolgd, zit je zeker al goed. Denk bijvoorbeeld aan accountancy of bedrijfseconomie. Het gaat echter wat ruimer dan alleen de cijfertjes, ook analyses maken en managementadvies geven maken deel uit van de job. Daarom vormen ook opleidingen in management en bedrijfskunde een goede basis. Als je openstaat voor nieuwigheden en altijd bereid bent om bij te leren, is dat zeker een troef. Zoals bij vele functies, zal je immers ook als financial controller heel veel kunnen bijleren op de werkvloer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button