Ondernemen

De verschillende manieren om boekhouden te doen

Er bestaan verschillende manieren om jouw boekhouding te doen. Je kunt dit nog doen op een traditionele manier: op papier en de transacties vastleggen met behulp van een papieren boekhouding, zoals een journaal of grootboek. Dit is vaak praktisch voor oudere, kleine bedrijven met minder complexe transacties. Het is een goedkope en makkelijke manier om jouw administratie te onderhouden.  Maar merk je dat je bedrijf groeit en dat de traditionele manier steeds meer tijd kost? Dan kan het boekhouden steeds vervelender worden, zeker wanneer je dit op de traditionele manier doet. Lees daarom snel verder om te kijken welke manier van boekhouden bij jou past. 

Online boekhouden

Online boekhouden maakt gebruik van een online programma, via je webbrowser of smartphone, om boekhoudkundige functies uit te voeren. Deze manier vervangt deels de traditionele software, spreadsheets of boekhoudsystemen op papier. Hoe werkt online boekhouding precies? Hieronder zetten we een paar kenmerken van online boekhouden op een rijtje.

Real-time

Dankzij online boekhouden kan je real-time zien wat er gebeurt met de cashflow in jouw eigen bedrijf. Je kunt zien hoeveel geld er op je rekening staat, hoeveel geld er binnenkomt (of gaat komen) en hoeveel geld er uitgaat. Deze manier van boekhouden helpt je om snel beslissingen te nemen en te focussen op verschillende aandachtspunten voordat het te laat is. In het verleden, voor het online boekhouden, werden beslissingen weleens genomen op het onderbuikgevoel. Met online boekhouden is dat niet meer nodig. 

Geen extra kosten

Met online boekhouden heb je geen extra kosten, omdat er geen beveiligingsupdate doorgevoerd moet worden. Daarnaast worden alle opdrachten automatisch doorgevoerd. Dit scheelt een hoop tijd en op deze manier ben je altijd up-to-date.  

Geen lange contracten

Een voordeel van online boekhouden is dat je erg flexibel blijft. Je betaalt alleen voor de software die je daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor ben je niet gebonden aan lange termijncontracten en kun je flexibel blijven in je keuzes. 

Boekhoudprogramma ZZP

Elk boekhoudprogramma is anders. Ben je een ZZP’er en heb je misschien helemaal geen tijd om je boekhouding te doen? Misschien denk je er wel over na om jouw boekhouding over te dragen aan een professional. Voordat je jouw boekhouding uit handen geeft, is het zeer belangrijk om de behoeften van je bedrijf te begrijpen. Wanneer deze behoeften duidelijk zijn, kun je investeren in passende software. 

Beantwoord als ZZP’er in ieder geval de volgende vragen voordat je een boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiest: 

  • Welke boekhoudkundige functies wil je in de software verwerkt zien?
  • Hoe vaak wil je de software en rapportages kunnen inzien om zakelijke beslissingen te nemen?
  • Hoe ziet de toekomst van jouw bedrijf eruit? 

Door te kiezen voor de beste match tussen jouw bedrijf en de software, run je jouw bedrijf een stuk eenvoudiger. Wanneer je jouw boekhouding overdraagt aan een professional, is het fijn om vertrouwd genoeg te zijn met het boekhoudprogramma, de basisfuncties en de rapportages. Zo kun je goede beslissingen maken voor jouw bedrijf. Zorg voor voldoende tijd om de diverse softwaremogelijkheden voor boekhouding te evalueren voordat je een boekhoudprogramma voor ZZP’ers kiest.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button